Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Vatandaş "Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi"Ni İstiyor

0

SİYASET 16.10.2016 09:39:25 1460 0
Vatandaş "Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi"Ni İstiyor

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, hükümetin bir anayasa hazırlığı varsa bu taslağın daha önce üzerinde anlaşılan maddelerle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) getirilmesi gerektiğini söylemişti. Bahçeli'nin bu açıklamasına atıfta bulunan Başbakan Binali Yıldırım, bunun umut verici bir açıklama olduğunu ifade etmişti.

Başbakan Yıldırım yeni bir anayasanın artık ihtiyaç haline geldiğini, bu konuda hazır olduklarını ve gerekli adımların atılacağını açıklamış. Kararın meclis veya millet tarafından verileceğini belirten Yıldırım, meclis gündemine kısa süre içinde yeni anayasa teklifinin getirileceğini belirtmişti.

Başkanlık sistemini de içeren bir anayasa teklifinin meclise gelmesinin beklendiği şu günlerde sokaktaki vatandaş da yeni anayasa ve başkanlık sistemi hakkındaki görüşlerini ortaya koymaya başladı.

Son zamanlarda Türkiye'de en çok konuşulan konular arasında yer alan yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili Yenigün Gazetesi ekibi olarak Saruhanlı halkının görüşlerini aldık Saruhanlı'da yaşayan vatandaşların yüzde 60'ına yakını yeni anayasanın biran önce yazılarak yürürlüğe girmesini ve başkanlık sistemini isterken, yüzde 30'luk bölümü ise yeni anayasaya onay verirken, başkanlık sistemine karşı çıktı. Geri kalan yüzde 10'luk kısım ise görüş belirtmekten kaçındı.

'BASKICI BİR YÖNETİMLE OLMAMALI'

Çağatay Güç (Esnaf): 'Ben siyasetten çok anlayan vir vatandaş değilim ama gördüğümüz kadarıyla artık parlamenter sistem Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Dolayısıyla Türkiye'nin yeni bir yönetilme biçimine ihtiyacı var. Bunun için de en uygun gözüken başkanlık sistemi olarak gösteriliyor. Birçok uzmanın da görüşü bu yönde. İnşallah ülkemiz için hayırlısı olur. Yeni Anayasa'yla belirlenecek olan Başkanlık Sistemi baskıcı bir yönetimle olmamalı. Toplumun ihtiyaçlarını, seslerini görmezden gelmemeli. Herkesin güzel bir şekilde yaşayabileceği bir toplum olmalı' dedi.

'HALKIN DA GÖRÜŞÜ ALINMALI'

Sedat Topçular (Esnaf): 'Ben başkanlık sisteminin ülkemize gelmesini istiyorum. Ama eğer bir başkanlı sistemi gelecekse bu halkın her kesiminin görüşü alınarak yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bana göre şu an ki parlamenter sistemde özellikle koalisyon hükümetlerinde ülke çok geriye doğru gidiyor. İnşallah Türkiye biran önce Yeni Anayasa'yla birlikte başkanlık sistemine geçer'

'HALK İSTİYORSA BAŞKANLIK SİSTEMİ GELEBİLİR'

Ahmet Güleç (Çiftçi): 'Türkiye'de şu an ki sistemimiz bir nebze de çökmüş durumda. Onun için ülkemizin gerçekten kalkınmasını istiyorsak, bazı sistemlerin gelmesine de hem fikir olup mantıklı olarak bazı şeylerin bazı şeylerin gelmesini faydalı olarak görüyorum. Bu ülkenin hedefi şu anda 2023'e nasıl bir Türkiye'nin gireceği. Onun için şartların şu anda ki demokrasimizin her hangi bir kısmında doğru düzgün bir sistemimiz var. A partisi de olsa B partisi de olsa kim olursa olsun, ülkemizin başarısı için çalışması lazım. Bence Yeni Anayasa öncelikli olmalı. Ardından da başkanlı sistemi yeni anayasayla birlikte halkın onayına sunulmalı. Halkın çoğunluğu istiyorsa Türkiye başkanlık sistemine geçmeli' dedi.

'BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE'DE TUTMAZ'

Çağatay Atik (Öğrenci): 'Yeni Anayasa'ya evet ama Başkanlık Sistemi'nin Türkiye'de tutacağını düşünmüyorum. Ama bir yandan da istiyorum. Olumlu sonuçları yasama, yürütme ve yargı bu üçü tamamen sert bir biçimde birbirinden ayrı olacak. Bu güzel bir şey. Olumsuz yanları da sistemin kişiselleştirilmesi. Türkiye'nin başkanlık sistemine hazır olduğunu düşünmüyorum' dedi.

'HALK İÇERİĞİNİ BİLMİYOR'

Mutlu Yoldaş (Eğitimci): 'Şu anda ne Yeni Anayasa ne de Başkanlık Sistemi'nin içeriği ile alakalı tam bir açıklama yapılmadı.  Başkanlık Sistemi'yle ilgili sadece yasama, yürütme ve yargının birleşmesi olduğunu biliyorum. Bu hususta Başkanlı Sistemi'nin gelmesi ülkemiz de bürokrasi işlerinde daha çabuk kararlar alınacaktır' dedi.

'ANAYASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI'

Galip Koşmaz (Esnaf): 'Başkanlık sistemi biran önce ülkemize uygulanmalıdır. Bu sistem ülkemize uygulanacağı zaman  İslamiyet'in ve diğer  faktörlerin dikkate alınması gerekir. Bu sistem uygulanmaya başlanmadan önce gerekli Anayasal düzenlemelerin de yapılması gerekli' diye konuştu.

NAİME SEKİZLER


Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.6 ° / 17.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.