Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

“Sensiz Olmaz Manisa” Kan Bağışı Kampanyası Başlatıldı

0

GÜNDEM 10.09.2020 17:30:55 1742 0
“Sensiz Olmaz Manisa” Kan Bağışı Kampanyası Başlatıldı
Kan stoklarının arttırılması ve acil kan ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Manisa Valiliği ve Türk Kızılayı Manisa Şubesi öncülüğünde “Sensiz Olmaz Manisa” sloganıyla Kan Bağışı Kampanyası başlatılarak vatandaşlara destek çağrısında bulunuldu.
Düzenlenen kan bağış kampanyası için Şehzadeler Kaymakamlığı toplantı salonunda düzenlenen lansman toplantısına Vali Yaşar Karadeniz, Türk Kızılay Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, Türk Kızılayı Manisa Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal ve ilgililer katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yaşar Karadeniz, Türk Kızılayı Manisa Şubesinde oldukça hijyenik bir ortamda kan alma işleminin yapıldığını ifade ederek “Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Kızılay Kan Merkezimiz hijyen açısından içinde bulunduğumuz ortam da dahil olmak üzere herkesin hiçbir çekince göstermeden rahatlıkla gidip kan verebileceği durumda. Bu konuda Kızılay’ın ‘Sensiz Olmaz Manisa’ sloganıyla başlattığı kampanyaya tüm Manisalıların destek vereceğini ümit ediyorum. İnşallah o stokları bir miktar arttırarak, ihtiyaç olduğunda hastalarımızın ve hasta yakınlarımızın endişe duymadan bu ihtiyacına ulaşmasını sağlamış oluruz” dedi.
“1 Günlük Kan Stoğu İle Kan Taleplerini Karşılamaya Çalışıyoruz”
Toplantıda kampanya ile ilgili bilgi veren Türk Kızılay Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Gök, “Covid-19 salgını sebebiyle yürüttüğümüz projelerde büyük sıkıntılar yaşadık. 14 yıl önce Sağlık Bakanlığı adına ve denetiminde yürüttüğümüz Ulusal Güvenli Kan Temini programı çerçevesinde hasta ve hasta yakının kan aramadan güvenli kana ulaştığı ‘Kan Bankacılığı’ uygulamasını başlattık. Pandemi nedeniyle şu anda hiçbir kurum, kuruluş, okul, fabrika gibi noktalara gidemediğimiz için sadece Manisa’nın ilçelerinde meydanlarda ve iki tane sabit kan bağış merkezimiz ve kan alma biriminde faaliyetimizi yürütebiliyoruz. Şu andaki kan taleplerini karşılamakta çok zorlanıyoruz. Yaz aylarında da stoklarımız azaldı. 1 günlük kan stoğu ile bu kan taleplerini karşılamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Lösemili çocukların sürekli ihtiyacı olan ve stok yapılamayan trombosit ihtiyacının da karşılanmasında güçlük çekildiğini belirten Gök, “Sadece kan talepleri değil, lösemili çocukların daha çok kullandığı, sürekli ihtiyaç olan ve saklama süresi sadece 5 gün olan trombosit stoğunu yapamadığımız için onu da karşılamakta güçlük çekiyoruz. Kök hücre projemiz de var. Kemik iliği bekleyen ve hayata tutunmak isteyen çocukların ve Covid-19 salgını nedeniyle şu anda hastanede tedavi gören hastalarımızın yaşam umudu olan immün afarez plazma. Sağlık Bakanlığımız ile beraber Covid-19 hastalığını geçirmiş vatandaşlarımız, Sağlık Müdürlüğü ve Kızılay tarafından aranarak kendilerinin uygun olduğu bir saatte randevu oluşturarak kan alma birimimize çağırılıyor. Yaklaşık 1 saatlik bir sürede plazma alıyoruz. Bunlar incelendikten sonra 7 ile 10 gün içerisinde rapor oluşturuluyor. Bunda da bir stok yapamıyoruz. Son dönemde yoğun bir şekilde immün afarez plazma kullanılmaktadır” diye konuştu.
Manisa’da farkındalığın oluşturulması amacıyla “Sensiz Olmaz Manisa” kampanyası başlatıldığını belirten Gök, “Bu salgın nedeniyle kan, kök hücre, aferez trombosit ama hepsinden önemlisi immün aferez plazma konusunda vatandaşlarımıza bir farkındalığı hatırlatmak ve bu anlamda da Valimiz Yaşar Karadeniz önderliğinde Kaymakamlıklar, tüm kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarıyla bu çalışmayı yapmak istiyoruz. Vatandaşlarımızın dikkatini çekebilmek ve desteklerini alabilmek için başlatmış olduğumuz ‘Sensiz Olmaz Manisa’ kampanyasına verdiği destek sebebiyle Valimiz Yaşar Karadeniz’e teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Korona Virüs Hastalığını Geçirip De Tedavi Olanların Kanlarını Almak İstiyoruz”
Toplantıda konuşan Türk Kızılayı Manisa Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal da Manisa’da kan bağışına ilginin yoğun olduğunu ancak koronavirüs salgını nedeniyle kan stoklarında ciddi azalmalar yaşandığını belirterek, “Manisa, Türkiye çapında örnek bir il. Bütün yetkililerden destek alıyoruz. Bu fırsatları değerlendirmemiz gerekiyor. Manisa Valimiz Yaşar Karadeniz’in desteğiyle köylere kadar ulaşacağız. Manisalıların ihtiyacını karşılayacağız. Koronavirüs hastalığını geçirip de tedavi olanların kanlarını almak istiyoruz. Şu anda 2 bin 700 kişi bize immün plazma bağışlamak için sıraya girdi” dedi.
Programın sonunda İzmir Kızılay Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök ve Türk Kızılayı Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal tarafından Vali Yaşar Karadeniz'e desteklerinden dolayı 'Teşekkür Belgesi' verildi.

Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.6 ° / 17.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.