Selçuk Özdağ’dan TBMM’ye Kanun Teklifi: “Yanan Ormanlar Ranta Açılamaz!”

Doç. Dr. Selçuk Özdağ, yanan ormanlık alanların “orman vasfını yitirmiş” sayılmaması ve bu alanların farklı amaçlarla kullanılmaması için TBMM’ye yasa teklifi sundu.

GÜNDEM 30.07.2025 10:30:06 382 0
Selçuk Özdağ’dan TBMM’ye Kanun Teklifi: “Yanan Ormanlar Ranta Açılamaz!”

(MHA) - Yeni Yol Grubu Grup Başkanvekili ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, orman yangınları sonrası ortaya çıkan belirsizliklere son vermek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne önemli bir kanun teklifi sundu. 6831 Sayılı Orman Kanunu’nda değişiklik öngören teklif, yangın, sabotaj veya doğal afetler sonucu zarar gören orman alanlarının "orman vasfını yitirmiş" sayılmasını engellemeyi ve bu alanların kesinlikle farklı amaçlarla kullanılmamasını hedefliyor.

Teklife göre, yanan ormanlık alanlar hiçbir şekilde konut, turizm, enerji, sanayi, ulaşım gibi yatırımlara açılamayacak; bu alanlar satılamayacak, kiralanamayacak, tahsis edilemeyecek ve irtifak hakkı tesis edilemeyecek. Yine aynı teklif çerçevesinde, bu bölgelerin yeniden ağaçlandırılması ve doğal ekosistemine kavuşturulması, devletin "öncelikli" ve "zorunlu" görevi olarak tanımlanıyor.

Anayasa’nın 169. Maddesi Temel Alınıyor
Özdağ’ın hazırladığı teklifin gerekçesinde, Anayasa’nın 169. maddesi hatırlatılarak, yanan ormanların yeniden ağaçlandırılması ve başka amaçlarla kullanılmaması gerektiği vurgulanıyor. Ancak uygulamada bazı alanların "orman vasfını yitirmiş" gerekçesiyle imara açılması kamuoyunda tepkiyle karşılanıyor.

Selçuk Özdağ’dan Meclis’e Çağrı
Teklifini TBMM Başkanlığı’na sunan Özdağ, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ile birlikte tüm siyasi parti gruplarına da çağrıda bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bu teklif, sadece ormanları değil, geleceğimizi de koruma teklifidir. Herkesin çocuklarına bırakacağı bir ağaç borcu vardır” ifadelerini kullandı.

“Devletin Görevi: Onarmak, Korumak, Yaşatmak”
Kanun teklifinin en dikkat çeken yönlerinden biri de, doğa tahribatının ardından devletin yalnızca müdahale değil, onarma ve yeniden yeşertme görevini üstlenmesini açıkça düzenlemesi oldu. Bu düzenlemenin, orman alanlarının rant kapısı olmaktan çıkarılması ve kalıcı şekilde korunması adına önemli bir adım olduğu vurgulanıyor.

Şehzadeler’de otomobil sel sularına kapıldı

MANSİAD’dan Baybatur’a Manisa sanayisi için güç çağrısı

Başkan Dutlulu Kırkağaç’ta muhtarlar ve STK’larla buluştu

Cansuyu, Bangsamorolu başarılı öğrencileri ağırladı

Başkan Balaban Seyitli’de Fenerbahçe rüzgârı estirdi

Büyükşehir ve MASKİ yağışta 600 personelle sahada

Akhisar Alevi Kültür Derneği’nden çocuklara keyifli gün

Manisa’da 2025 güvenlik toplantısı yapıldı

  • Cumartesi 2.9 ° / -0.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 4.2 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 4.4 ° / 2.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.