Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Şehzadeler ilçesi kitapta toplandı

0

KÜLTÜR-SANAT 21.03.2021 18:59:53 2183 0
Şehzadeler ilçesi kitapta toplandı

750 adet basılan kitap kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına dağıtılacak. 'Egenin İncisi Manisa'nın Yükselen Yıldızı Şehzadeler kitabı, yeni ilçe olan Şehzadeler ilçesini her yönü ile tanıtan kapsamlı bir eser olarak, kalıcı çalışma yapacak araştırmacılara bir kaynak eser olarak Şehzadeler'i tanıtacak. 

Kitap ile ilgili açıklamalarda bulunan Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, “Şehzadeler Kaymakamlığı fedakar personeli ve değerli çalışma arkadaşlarımın katkısı ile ortaya çıkan, böyle kapsamlı bir çalışmanın tabiidir ki eksiği ve yanlışları olabilir. Ancak mevcut durumun ayrıntılı bir fotoğrafını çekme gayretinin ürünü olan kitap, işi profesyonel olarak yapacak değerli araştırmacılara fikir verecek, yöneticileri ile vatandaşlara da yeni bir heyecan verme gayretinde olacaktır.

Manisa'mızın yetiştirdiği değerli devlet adamı ve 22.Dönem TMMM Başkanı ve 61.Hükümet'in Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başta olmak üzere Manisalı Bakanlarımız Ruhsar Pekcan, Bekir Pakdemirli ve Muhammet Kasapoğlu'na, destekleri ve katkıları ile bizlere her zaman güç veren değerli Manisa Valimiz Yaşar Karadeniz ve Manisa Milletvekillerimize destek ve katkıları için şükranlarımızı sunarız. Basımdaki katkıları için Manisa Ticaret Odasının değerli başkanı Mehmet Yılmaz'a özel teşekkürü de sunmak ayrı bir gönül borcudur. Gayret bizden muvaffakiyet Allah'tandır” diye konuştu. 

Şehzadeler İlçesi 2012 Yılında 9 belediyenin birleşmesi ile 6360 sayılı Kanunla kurulan bir ilçedir. En önemli özelliği Şehzadeler Şehri Manisa'nın kadim merkez ilçesini teşkil eden bir ilçe olmasıdır. Saruhan Bey zamanında İslam ile müşerref olan ve Saruhan Bey dahil 4 hükümdarın Saruhanlılar döneminde Sancak Beyliği yaptığı Manisa'da, Saruhan Bey'den sonra İlyas Bey, daha sonra İshak Bey ve son olarak da Hızır Bey görev yaparak Manisa'ya çeşitli eserler kazandırdılar. Sultan Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı Yönetimine geçen Manisa, Şehzadelerin yetiştiği bir kent olarak şöhret yapmıştır. Şehzadeler ilçesi 17 Şehzadenin görev yaptığı Manisa, Merkezini teşkil eden Saruhan Sancağının merkezidir. Sancak Beyi olarak görev yapan 17 Sancak Beyinden 7 tanesi Şanlı Osmanlı Devletinin Padişahlığını yapma şerefine de nail olmuştur. Şehzadelerin Sancak Beyi olarak görev yapma usulünün değiştirildiği 1.Ahmet dönemine kadar, Manisa Osmanlı Devletinin önemli yönetim merkezlerinden biri olmuştur. Saray-ı Amire Topkapı Sarayı gibi önemli bir yönetim merkezi olarak, yüzyıllarca Osmanlı Yönetimini derinden etkilemiştir. Diğer Şehzade Şehirleri olan Amasya, Trabzon ve Karaman gibi şehirlerden en önemli farkı, Veliaht Şehzade konumunda olan Şehzadelerin görevlendirildiği yer olmasıdır. Manisa'da yetişen Şehzadelerden ll.Murat, İstanbul'un Fatihi ve Senayı Peygamberiye Aleyhisselatü Vesselam mazhar olan Fatih Sultan Mehmet Han, Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han, Sultan ll.Selim Han, Sultan lll. Murat Han, Sultan 111. Mehmet Han ve Sultan Mustafa Han gibi padişahlar hep Manisa ikliminde yetişip cihana adalet dağıttılar. Manisa'da yetişen Padişahlar ve görev yapan Şehzadeler kadar onları yetiştiren anneleri ve eşleri de Manisa ve Osmanlı Devletinin birçok beldesine önemli eserler bıraktılar. Hatuniye Camisini ve ona gelir getirsin diye Kurşunlu Hanı inşa ettiren Hüsnüşah Hatun; Saruhanlılar döneminde Hamam, Çeşme birçok esere vesile olan Gülgün Hatun, Dilşikar Hatun; Mesir geleneğinin başlamasına Merkez Efendi ile birlikte vesile olan ve evsivler için Hankah inşa eden Kanuni'nin annesi Ayşe Hafsa Hatun gibi hayırsever hanım Sultan'lar Manisa'da ve diğer Osmanlı Beldelerinde hayır ile yad edildiler. Manisa ili ve Şehzadeler İlçesi, Hatuniye, Muradiye, Sultan Camileri gibi tarihi Camileri, Mevlevihane, Bimarhame, Tıp Müzesi, Bedesten gibi kadim eserleri, Çeşmeleri, Hamamları ile kadim bir Osmanlı Şehridir. Türkiye'nin ilk kirazının yetiştiği, Sultani Uzüm gibi, Manisa Lalesi gibi, Spil Milli Parkı gibi güzelliklerin yer aldığı Şehzadeler emin adımlarla ilerleyişini sürdürüyor.

Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.6 ° / 17.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.