Saruhanlı Toplu Taşımaya Alışamadı

0

GÜNDEM 27.11.2016 09:57:41 1125 0
Saruhanlı Toplu Taşımaya Alışamadı

Manisa, ilçe ve mahallelerinde düzenlenen toplu taşıma sistemine yolcular alışamadı. Belediye otobüsünden önce oturarak seyahat eden vatandaşlar toplu taşıma araçlarına geçilmesiyle birlikte büyük sıkıntılar yaşadı. 60 kişilik olan toplu taşıma araçlarında yalnızca 23 kişilik oturma yerlerinin oluşu eski sisteme alışkın olan vatandaşların tepkisine yol açıyor.

Yalnızca halk değil şoförler de bu duruma tepkili. Otobüste yer olmadığını gören yolcu ayakta gitmeyi reddediyor ve şoförlere tepki gösteriyor. Yolcu ve şoför arasında sık sık tekrarlanan tartışmalar ve şikayetler toplu taşımanın  huzurunu bozuyor. 19 No'lu Kooperatif Başkanı Ramazan Uzundal; 'Yakın zamanda şoförlerin eğitimi konusunda bir seminer düzenleyeceğiz. Şoförlerimizin sabırlı, sağduyulu ve güler yüzlü olmaları konusunda onlara eğitimler vereceğiz. Fakat bu yetmez. Yolcuların eğitimi ve yeni sistemin yolculara aşılanması için de çalışmalar yürütülmeli. Çünkü şoförlerimiz bu alışma sürecinde manevi olarak çok yıprandı. Hem yeni sisteme alışmaya çalışıyorlar hem de yolcuların tepkileriyle karşı karşıya geliyorlar. Bu da yıpratıcı oluyor.  Bu sorunu ancak eğitimler karşılıklı olduğunda çözebiliriz. Yolcuların eğitimi ile ilgili çalışmalar yürütülmesini istiyoruz' dedi.

ŞOFÖRLER DE ALIŞAMADI

Önceleri kıyafet zorunluluğu olmayan taşıma sisteminde şoförler, istedikleri gibi giyiniyorlardı. Fakat toplu taşımaya geçildikten sonra getirilen kravat, takım elbise ve sakal tıraşı zorunluluğu şoförlerin alışmasını zorlaştırdı. Ramazan Uzundal; 'Şoförler eğitilmeli, bir çoğu kıyafet ve sakal zorunluluğuna uymuyor ve şikayetler sonucu ceza alıyorlar. Bunlar hoş ve kabul edilebilir durumlar değil, en yakın zamanda vereceğimiz seminer ve eğitimlerle bunu düzeltmeye çalışacağız' dedi.

EN BÜYÜK SIKINTI 65 YAŞ

Toplu taşımayla birlikte 65 yaş üstü yolcunun ücretsiz seyahat etmesi toplu taşıma araç sahiplerinin kazançlarını azalttı. Ayda ortalama 30 bin kişi, 65 yaş üstü yolcu taşıyan araçların 110 bin TL zararı oluyor. Devlet bu zarara karşılık toplu taşıma araçlarına 20 bin TL ödeme yapıyor.Yani bu da araç başına 750 lira gibi bir paraya denk geliyor. Her ay 90 bin TL zararı olan toplu taşıma araç sahipleri konuyla ilgili yeni düzenlemelerin getirilmesini talep ediyor.

MANULAŞ YÜZDE 5.5 PAY ALIYOR

Toplu taşıma sistemiyle birlikte Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlanan belediye otobüslerinden , MANULAŞ yüzde 5.5 pay alıyor. Bu da brüt kazançlarından yüzde 5.5 pay alınan araç sahibi vatandaşların gelirlerini 1000 lira azalttı. Hak sahipleri net kazançtan değil de brüt kazançtan alınan yüzde 5.5 payın kendilerine sıkıntı yaşattığı konusunda hemfikir.

BÜTÜN GELİRLER EŞİT

Toplu taşıma sistemine geçilmesiyle birlikte Saruhanlı'da ki toplu taşıma araçları 3 hisse, mahallelerdeki araçlar ise 5 hisse oldu. Kazanç havuzda birikiyor ve ay sonunda araçlar arasında eşit olarak paylaştırılıyor. Hisse sahipleri müşterisi olmayan mahaller ile müşterisi olan mahalleler arasında bir adaletsizliğin olduğunu düşünüyor. Hisse sahipleri; 'Nuriye, Lütfiye gibi mahallelerin yolcusu az, Koldere, İshakçelebi gibi mahallelerin ise yolcusu fazla. Fakat ay sonunda bütün toplu taşıma araç gelirlerinin eşit oluşu bize adaletsiz geliyor' diye konuştu.  

ELİF HOY MUTLU

 

 

Mahmut Arıkan’dan Durbay ailesine taziye ziyareti

Mahmut Arıkan Manisa’da: “Milletin altınlarını kim aldı?”

Manisa’da toplu taşımaya 12 yeni araç takviyesi

Manisa Kurtuluş Müzesi kentin hafızasını yaşatıyor

Uğur Mumcu Akhisar’da etkinliklerle anıldı

Yeşil devler İTÜ’yü 80-66 ile geçti

Akhisar Diyanet Gençlik’ten Gençliğe Değer Kampı

Gazeteciliğin keskin kalemi Uğur Mumcu Manisa’da anıldı

  • Pazar 0 ° / -7.7 ° false
  • Pazartesi 1.2 ° / -4.8 ° false
  • Salı 3.4 ° / -3 ° Hafif dondurucu yağmurlu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.