Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Ramazan(1)

Ramazan ve Ahiret Bilinci

MANİSA-GENEL 11.03.2024 11:34:00 1104 0
Ramazan(1)

 

Ramazan Ayı: Kur’an Mevsimi
10 Mart Pazar akşam teravih ve ilk sahur ile inşallah ramazan ayına başlıyoruz. 11 Mart Pazartesi günü inşallah ilk oruçlarımızı eda edeceğiz. Ramazan ayı on bir ayın sultanıdır. Çünkü sözlerin en güzeli yani Kur'an-ı Kerim bu ayda nazil olmuştur. Kur’an mevsimi olan ramazan ayı aynı zamanda oruç ayıdır. Dinen sorumlu çağa gelen her Müslümana bu ayda oruç tutmak farzdır(Bakara,2/183)insanlığa hidayet rehberi olarak gönderilen Kur'an-ı Kerim bu ayda her zamankinden daha fazla okunur ve dinlenir. Bir mukabele iklimine sığınalım. Ama özellikle başta namazlarda olmak üzere sık okuduğunuz ayet ve surelerin anlamlarını öğrenmek, Kur’an-ı Kerim konusunda bilgimizi artırmak için gayret gösterelim. Bu konuda Diyanet işleri Başkanlığımızın yayınlanmış iki güzel tefsir çalışmasını tavsiye ederim.

RamazanAyı: Oruç Zamanı
Oruç ibadetinin rüknü imsaktır. Kişi sahur ile iftar arası yeme-içme ve evli ise ailesi ile yakınlık kurmaktan uzak durur. Bütün ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinin şekli yönü ile beraber bize kazandırdığı güzellikleri vardır. Sahur ve iftar zamanları kulun Rabbine karşı gösterdiği teslimiyetteki muhteşem hassasiyettir. Çünkü kişi oruca başlarken veya orucunu bitirirken zamana dikkat eder. Hatta kolundaki saate bile güvenmeyip minareden gelecek ezan sesini bekler. Niye? Çünkü Rabbine söz verdi. Belli saatler arasında belli fiillerden uzak kalacaktı. Ayrıca Rabbine verdiği söz gereği kendi malına bile belli vakitlerde el uzatamaz. Bu yönüyle oruç çok ciddi bir irade eğitimi yaptırmaktadır.

Ramazan ve Ahiret Bilinci
Ramazan ayının kendi içinde barındırdığı ve başka zamanlarda asla bulamayacağımız güzellikler vardır. Oruç, teravih, mukabele, itikâf, sadaka-i fıtır ve kadir gecesi bu ayın temel hasletleridir. Bir başka güzellik de ramazan ayında ibadet merkezli bir hayat örgümüz olur. Ramazan ayı adeta hayatı yavaşlatıyor. Oruç hali ile gün boyu meleklere benzeyen kul, dünyanın faniliğini, sahip olduğu dünyalık mal ve makam gibi hususların çok da önemli olmadığını yaşayarak görür. Gün boyu aç ve susuz kalan bedenlerimizde özellikle yaz döneminde görürüz ki akşama doğru gücümüz zayıflar. Esasında dünya bu kadarmış deriz. Ramazan ayında infak hususunda mü’minler her zamankinden daha fazla gayretlidir. El emeği ve alın teriyle kazandığı malından adeta yarışırcasına ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için gayret gösterir. Özellikle geçen yıl milletçe yaşadığımız deprem imtihanında aziz milletimizin büyük fedakârlığını ramazan ayında yakinen gördük. Ve yardım çalışmalarını yaparken akşam namazı karanlığında ulaştırmak gibi incelikleri de düşünerek yapar. Aile, akraba ve dostlar arasında daha sık buluşmalar olur. Dostluklar pekişir. Çünkü her mü’min iyi bilir ki bu dünyanın sonu var. ahiret ve hesap günleri var. 
Ramazan ayında daha çok muhasebe yapma imkânı buluruz. Eksiklerimizi görürüz. Yani ahirete yatırım yaparız. Ahiret bilinci deyince dünyayı ihmal etmek olarak anlamayız. Dünyada emanetçi olduğumuzu, bizde ne var ise Rabbimizin lütfu olduğunu yeniden anlarız. Yaptığımız her şeyi Rabbimizin rızası için yaparız. Gayretimiz bu yöndedir ve böyle olmalıdır. Bütün ibadetlerde olduğu gibi ramazan içinde başta oruç ibadeti bize hep ahirete yatırım yapmaya fırsat verir ve öğretir. 
Bu ayda; 
- Namazlarımızı özellikle yatsı ve teravih namazlarını imkândâhilinde bir camiye yetişerek cemaatle kılmaya çalışalım,
- Hatimle teravih ve hatimle sabah namazı geleneği güzel bir şekilde devam ediyor, fırsat buldukça katılalım,
- Bir mukabele iklimine sığınalım. Özellikle ezberimizde olan ve sıkılıkla okuyup dinlediğimiz sureler başta olmak üzere meal ve tefsiri üzerinde emek verelim, 
- Mali olarak sorumlu isek zekât ve sadaka-ı fıtır konusunda dikkatli olalım, bu konuda müftülüklerimize konu hakkında danışalım. Unutmayalım ki zekât, Allah’ın zengin kulların malları üzerinde fakirler için Allah’ın tayin ettiği bir haktır. 
- Başta anne-babalar olmak üzere hayatta olan büyüklerimize karşı görevlerimizi yapalım, 
- Ramazan ayının özellikle son on gününü kadir gecesi düşüncesi ile değerlendirelim.
- Aile içinde çocuklarımızda ramazan duyarlılığı için gayret gösterelim. Okumalar, sahur ve iftar etkinlikleri yapalım,
- Dua iklimini iyi değerlendirelim. Hem kendimiz için hem de ümmet için dua edelim. 
Rabbim idrak edeceğimiz ramazan ayını hakkımızda hayırlara tebdil eylesin.


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

Anahtar Kelimeler: Ramazan()
  • Cumartesi 25.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 23.3 ° / 12.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.