Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Ramazan-4

Hazırlayan: Ali ÇALIŞKAN / Ahmetli İlçe Vaizi

MANİSA-GENEL 13.03.2024 16:43:00 1144 0
Ramazan-4


Hazırlayan: Ali ÇALIŞKAN / Ahmetli İlçe Vaizi

Günün Ayeti:


“Öyleyse bir işi bitirince diğerine koyul. ”(İnşirah, 94/7.)

Günün Hadisi:


“Güçlü kimse güreşte rakibini yenen değil, öfke anında kendisine hâkim olandır.” (Müslim, Birr, 107.)


Günün Duası:   
“Allah"ım, senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum.” ( Müslim, Zikir, 72)


Günün Fetvası:   
Ramazan’da oruçlu iken gündüzü uyuyarak geçirmenin oruca zararı var mıdır?
Gündüzleri az veya çok uyumak, orucun sıhhatine zarar vermez. Bununla birlikte orucun vereceği sıkıntılardan uzak kalmak ve onları hissetmemek kastıyla, gerekli olmadığı hâlde Ramazan günlerinde uzun süreli uyumanın, orucun hikmetiyle bağdaşmayacağı da unutulmamalıdır.(Din İşleri Yüksek Kurulu  12.07.2017)


Günün Makalesi:


Oruç iradeyi güçlendirir. Öz disiplini ve dayanıklılığı artırır. Manevi bir deneyim sunar. 
Oruç, hem bedensel hem de ruhsal açıdan kişinin kendini geliştirmesine yardımcı olur.
İrade eğitimi, bireylerin kendi isteklerini kontrol etme, karar verme ve hedeflerine ulaşma yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan bir süreçtir. Bu eğitim, disiplin, öz-denetim ve motivasyon gibi becerileri güçlendirmeye odaklanır. Kişinin kendi düşünceleri ve davranışları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasına yardımcı olur. 
İrade eğitiminden geçenler sabrı örenmiştir. Sabır, bir kişinin zorluklarla başa çıkma yeteneği ve sakinliği anlamına gelir. Zor zamanlarda sabırlı olmak, sıkıntıların üstesinden gelmeye yardımcı olur.  Allah Resûlü buyurur:
“Oruç, sabrın yarısıdır.”  (İbn Mâce, Sıyâm, 44)
“Mümin yeşil ekine benzer. Rüzgârla eğilir (fakat yıkılmaz). Rüzgâr sakinleştiğinde yine doğrulur. İşte mümin de böyledir; o da bela ve musibetler sebebiyle eğilir (fakat yıkılmaz). Kâfir ise sert ve dimdik selvi ağacına benzer ki Allah onu dilediği zaman (bir defada) söküp devirir.” (Buhârî, Tevhîd, 31)
Azim, bir hedefe ulaşmak için gösterilen kararlılık, tutku ve azmin birleşimidir. Kararlılık ise, belirlenen bir amaca ulaşmak için sürekli ve istikrarlı bir şekilde çalışma ve çaba göstermektir.
Kalkan, nasıl ki askeri koruyorsa, oruç da sahibini kötülüklerden, şehevî arzulardan, şeytanın vesveselerden korur. Nefsine hâkim olma kabiliyetini geliştirir. 
İradesi zayıflayan insan özne olmaktan uzaklaşarak nesneleşmektedir. Başkalarının elinde kullanılan bir alete dönüşmektedir. Kötü amaçlı insanların kullanımına müsait hale gelmektedir. Popüler kültürün bir dayanağı olarak istenildiği gibi yönlendirilen bir sürü psikolojisine kapılmaktadır. Selin önüne kapılan bir yaprağa dönüşmektedir.
İradesinin olmadığına inanmak, iradesinin başkalarına devredilebileceğine inanmak, korkmak veya aynileşmek insanın iradesinin başına gelebilecek en büyük tehlikelerdendir.
Tembellikte iradeyi kaybediyor olmanın göstergesidir. Şeytan boş olan insanı kolayca doldurup yönlendirmektedir.  Tembelliğin sonucu düşmanın maskarası dostunun yüzkarası olmaktır. Meşguliyet nimetinden mahrum kalmamak. Az ya da çok, basit ya da önemli daima planlı bir hareket içinde bulunmak. Konfor düşkünlüğü insanın iradesisini felç eder. O yüzden eskiler ‘Terk-i râhat eyle râhat andadır’ denmiştir. Dünyada rahat arayanın rahatı kaçmaktadır.
Mehmet Akif’in ifadesiyle;
Allah'a dayan, sa'ye sarıl, hikmete râm ol
Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol.
Allah’a dayanmak iman, tevekkül, dua gibi ibadetlerle sa’ye sarılmak salih amellerle hikmete râm olmak hikmetin peşinde olmak güçlü bir iradeye bağlıdır. Kader gayrete âşıktır. “İnsan ancak çabasının sonucunu elde eder.” (Necm Suresi, 39)


Düzenli ve sürekli yapılmayan bir iş neticesiz kalır. Efendimiz alışkanlık kazanmanın yolunu “Allah katında en makbul amel az da olsa devamlı olanıdır.” (Buhari, İman, 32) hadisiyle göstermiştir. Alışkanlık, devamlı yapılan amelle gerçekleşir.
Ramazan ayı bu noktada tam bir irade terbiye kampı gibidir. Bedensel bağımlılıklarımızı terbiye eden ibadetleri içinde barındırır. Yemeğe alıştırdığımız midemizi kısıtlı bir şekilde kendimizi doyurarak, uykuya alıştırdığımız bedenimizi sahura kalkarak terbiye ediyoruz. Zihnimizi ve duygularımızı şer düşünce ve hislerden arındırıyoruz.
Terbiye sürecinde kendine destek olacak sadık dostlar edinmeli camilerin yolunu tutmalıdır.  Çünkü üzüm üzüme baka baka kararır. Güzel alışkanlık kazanmak ilk başta zor gibi görünsede sonucu düşünüldüğünde elbette buna değer. 
Kendini değiştirme iradesini gösterirsen Allah seni değiştirir: 
“Bunun sebebi şudur: Bir toplum kendilerinde bulunan (iyi davranışlar)ı değiştirmedikçe, Allah onlara verdiği bir nimeti değiştirmez ve şüphesiz Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” (Enfal, 8/53.)


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

Anahtar Kelimeler: Ramazan-
  • Cumartesi 25.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 23.3 ° / 12.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.