Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Piyanonun çocuklar üzerinde bilinmeyen faydaları gün yüzüne çıkıyor

0

KÜLTÜR-SANAT 7.11.2017 13:15:06 1741 0
Piyanonun çocuklar üzerinde bilinmeyen faydaları  gün yüzüne çıkıyor

Piyano eğitimi alan çocukların sayısı günden güne artış gösteriyor. Halk Eğitim Merkezleri ise bu konuda iyi ve ücretsiz eğitim sağlayan kurumların başında yer alıyor. İlkokul çağındaki öğrencilerin rağbet gösterdiği kursların başında piyano kursu geliyor. Piyanonun çocukların gelişimi üzerindeki faydaları saymakla bitmezken bu konuda bilinçlenen ebeveynler çocuklarını müzik ve sanat ağırlıklı kurslara yönlendiriyor. Saruhanlı’da bulunan  Halk eğitim Merkezi bünyesinde açılan piyano Kursu özellikle ilkokul çağındaki çocukların piyano yeteneğini ortaya çıkarmak için çalışmalarını günden güne hızlandırmış durumda .Piyano kursuna gelen çocuklar burada aldıkları eğitimin sosyal hayatta kendilerine olumlu bir etki sağladığını belirterek ileride piyanoya daha iyi hakim olabilmek için kurslara devam edeceklerini söylediler. Velilerin de bu durumdan memnun kaldığını belirten kurs yetkilileri önümüzdeki süreç içerisinde kursların ağırlıklı olarak devam edeceğini ifade ettiler. Yapılan araştırmalara göre ise piyano'nun klavye yapısının beynimizin işleyiş biçimine çok benzer olduğunu ve piyano çalmanın beynimizin kapasitesini arttırdığını ortaya seriyor. . Piyano öğrenmenin çocuklar üzerindeki etkilerini ise uzmanlar şöyle açıklıyor;

 1.Vücut Koordinasyonunu Geliştirir Piyano eğitimi öncelikle el-göz koordinasyonunu geliştirdiğinden çocukların yazı yazmayı kolay öğrenmelerini sağlar. Bunun yanı sıra güzel el yazısı yazma yeteneğini geliştirir. 

2. Konsantrasyon Süresini Arttırır Piyano çalarken nota takibi yapmak, eseri aynı tempo ile devam ettirmeye çalışmak odaklanmayı öğretir. Küçük yaşlardan itibaren düzenli piyano eğitimi almanın bireylerin konsantrasyon sürelerinin gelişmesine katkı sağladığı kanıtlanmıştır. 

3. İşitsel ve Sözel Becerileri Geliştirir Piyano eğitimi alan çocuklar çevrelerindeki seslere karşı duyarlılık geliştirir. Örneğin; kalabalık ve gürültülü bir sınıfta öğretmenin sesini daha kolay ayırt edip, odaklanabilirler. Kelime hafızası gelişir, kendilerini daha iyi ifade edebilirler. 

4. Hızlı Okuma Becerisi Kazandırır  Piyano çalarken aynı anda iki satırın okunması, hızlı bir nota takibi gerekmesi gibi nedenlerden dolayı piyano çalanların daha hızlı kitap okudukları biliniyor. 

5. Dil ve Müzik Bağlantısı  Beynimizde dil ve müzik merkezlerinin birbirleri ile benzeşik çalıştığını hepimiz biliyoruz artık. Küçük yaşta başlayan piyano eğitimi çocukların birden fazla yabancı dil öğrenmesini kolaylaştırıyor. 

6. Sayısal Zekayı Geliştirir  Sol beyin fonksiyonları üzerinde de etkisi büyük olan piyano eğitiminin. Piyano dersi alan öğrencilerin okuldaki matematik ve fen alanında göstermiş oldukları başarılar yapılan araştırmalarla kanıtlandı. 

7. Çalışma Disiplini Verir  Küçük yaşlardan itibaren düzenli alınan piyano dersleri çocukların hayatlarını daha disiplinli ve düzenli olarak kurgulamalarına yardımcı oluyor. Her ders tekrarında somut olarak ilerlediklerini görmeleri onlara hayatta çalışmanın ve tekrarların önemini fark ettirir. 

8. Hafızayı Geliştirir  Uzun yıllar piyano eğitimi alıp, büyük formlu eserler çalan ve bu eserlerden kendisine her an hazır halde bir repertuvar hazırlayan öğrencinin; hafızasını ne kadar da geliştirdiğinin kanıtı oluyor.

9. Zekayı Geliştirir  Sağ ve sol beyni aynı anda kullanmak beyindeki sinirsel bağlantıları güçlendirir. Piyano ve IQ arasındaki bağlantı oldukça çarpıcı! Okul öncesi çağlarından itibaren piyano dersi alan çocukların IQ’ları %50 oranında artıyor.

Canan SÜRGİT


Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.6 ° / 17.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.