Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

MUTLU ÇALIŞANLAR, SAĞLIKLI ŞİRKETLER KURUMSAL WELLNESS İLE VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR

PCC Dr. Hülya Yurtdaş Pirinççi, çalışan mutluluğu için bütünsel iyi olma anlamına gelen “kurumsal wellness ” öneminden bahsetti.

SAĞLIK 24.06.2023 20:33:00 2045 0
MUTLU ÇALIŞANLAR, SAĞLIKLI ŞİRKETLER KURUMSAL WELLNESS İLE VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR

 

 

 

PCC Dr. Hülya Yurtdaş Pirinççi, çalışan mutluluğu için bütünsel iyi olma anlamına gelen “kurumsal wellness ” öneminden bahsetti. 

 

Pirinççi, “Türkiye’de “iyiyim” diyenlerin sadece yüzde 15’inin gerçekte iyi olduğunu biliyor musunuz?  Pandemi ile bu oranın yüzde 7 düzeyine kadar düştüğü biliniyor. Büyük bir çoğunluğun uzaktan çalıştığı şu dönemde ise “iyi olma arayışı” giderek bir ihtiyaca dönüşüyor. Bu noktada daha mutlu çalışanlara sahip olmak isteyen şirketler, wellness çalışmalarına ağırlık veriyor. Wellness nedir? Wellness ; kelime anlamı ile zindelik, esenlik anlamına gelse de aslında burada kastedilen “bütünsel iyi olma” halidir.  Kişinin var olan yaşam kalitesini arttırması birçok boyutta kendini iyi hissetmesini sağlar.  Potansiyeli farkına varmak ve bedenimizin bu potansiyeli fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan eş zamanlı bir uyum içinde yaşamasına olanak tanımaktır. Zinde olma hali?  Fiziksel zindelik. Fiziksel bedende zindelik için yapmamız gerekenler aslında biliyorsunuz. Sağlıklı beslenmek, hareketli bir hayat, sigara ve alkol kullanımından kaçınma, ergonomik bir çalışma alanı yaratma ile yapılacaklar özetlenebilir. Zihinsel & Ruhsal zindelik; Daha az strese maruz kalma, zihinsel kargaşa, psikolojik çöküntüler ya da ruhsal problemlerden uzak yaşama becerisidir.  Fiziksel bedeni rutinde; spor yaparak, diyete sadık kalarak sağlıklı tutabilsek bile ruhsal ve zihinsel bedeni zinde tutabilmek için en az bir hobi edinmek, sosyalleşmek, meditasyon yapmak, psikolojik destek almak gibi ihtiyaca göre değişen aktiviteleri hayatımıza katmamız gerekir.  Kişi bu üç bedeni de eş zamanlı olarak zinde tutarsa, bireysel wellness  yapmış sayılabilir” dedi.

Pirinççi, “İş hayatında  wellness  nedir? Kurumsal hayatta ise wellness  üç bedenin uyumundan daha fazlası ile sağlanabilmektedir.  Kurumsal anlamda Wellness , günümüzde dünyada da kabul görmüş ; ancak kişisel wellness etkenleri yanı sıra fiziksel alan başta olmak üzere entelektüel, finansal, çevresel, mesleki, spiritüel, duygusal ve sosyal alandır. Peki Türkiye’de kurumsal wellness  ne durumda?  Ülkemizde global pazarın gereklilikleri doğrultusunda piyasadaki beyin, emek ve iş zekâsı göçünü önlemek, çalışan bağlılığını arttırmak için çalışanı eğitmekle birlikte artık işverenler moral motivasyonu arttırmayı da bir hedef olarak görüyor. Son 5 yılda insan kaynakları alanında psikoloji mezunu kişilerin işe alınması da bu konuya en güzel örneklerden biri. Şirketler bununla da yetinmeyip, çalışanlarına bireysel ya da kurumsal mentorluk hizmeti sunarak da destek olmaya çalışıyor. Ülkemizde son 5 yılda wellness  temelleri çalışanın masasına kaktüs koymasından başlayarak evrilmeye devam etti. Salata barlar, alkalize su sebilleri, vejetaryen menüler, pilates hocası ile eğitim derken üç yıl öncesine kadar sadece fiziksel bedene yönelik çalışmalar yapıldı. Dünyada ise uyku odalarından tüm beyaz yakalıların hayalini kurduğu Google ofislerine kadar iyileşmiş bir hale geldi.  Pandemi ile birlikte tüm bu uygulamalar ülkemizde de evrilerek devam ediyor” diye konuştu.

“Wellnessin  kurumlara avantajlardan bahseden Pirinççi, “Ülkemizdeki wellbeing şirketleri; kurumsal beslenme danışmanlığı, psikolojik destek, hobi atölyeleri, webinar üzerinden yapılan sosyal aktivitelerle çalışanına zinde bir iş hayatı sunmaya gayret ediyor.  Kurumsal wellness  hizmeti sağlayan firmalarda geri yapılan çalışmalarla ilgili anket çalışmaları sonuçları oldukça verimli görünüyor:  Çalışanların  yüzde 27 daha üretken olduğu görülürken,  Çalışan bağlılığının yüzde 35 arttığı, 70 daha az devamsızlık yaşandığı,  54 oranında ise daha az işten ayrıldığı tespit edilmiştir.  Bu faktörlerin kârlılığa ve büyümeye yaptığı olumlu etki ise işverenler tarafından kabul ediliyor. Hem bireysel hem kurumsal sağlığımızın farkındalığı arttığı güzel günler diliyorum” dedi.


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

  • Cumartesi 25.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 23.3 ° / 12.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.