Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Manisa Sağlık Müdürü Karaca Sıcak Havalara Karşı Uyardı

Manisa İl Sağlık Müdürü, sıcak havalarla mücadele etme konusunda bilinçlenmenin önemine dikkat çekti.

SAĞLIK 11.07.2023 15:44:00 1875 0
Manisa  Sağlık Müdürü Karaca Sıcak Havalara Karşı Uyardı


 


 

Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden gelen sıcaklık artışı  konulu açıklamalar sonrasında, ülkemizde hava sıcaklığının yükselmesinden doğacak sağlık problemlerine yönelik önlem alınması adına uyarılarda bulundu.
 

Türkiye'nin birçok bölgesi günlerdir yağışlı havanın etkisi altında. Yağışlı havanın hafta içinde ülkeyi terk etmesi ve hava sıcaklıklarının hissedilir derecede artması bekleniyor.
 

“Dünya’da 1998-2017 yılları arasında 166 bin kişi hava sıcaklığı artışı yüzünden öldü. Önümüzdeki yıllarda bu sayının daha fazla yükseleceği ön görülüyor.” diyerek Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen bir istatistiği paylaşan Manisa İl Sağlık Müdürü, sıcak havalarla mücadele etme konusunda bilinçlenmenin önemine dikkat çekti.
 

Uzm. Dr. Erol Karaca, “Aşırı sıcağa maruz kalmanın tüm insanlar için geniş kapsamlı fizyolojik etkileri vardır. Genellikle mevcut hastalıkların etkisini artırabilir. Süreç erken ölüm veya sakatlıkla sonuçlanabilir. Özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, gebeler, engelliler, kronik hastalığı olanlar ve aşırı kilolu olanlar gibi riskli gruplar, sıcak havanın zararlı etkilerinden korunmak için bazı basit fakat etkili kurallara uymalıdır.” dedi ve şöyle devam etti.
 

“Vücut ter yoluyla sürekli sıvı kaybeder; bu yüzden susamayı beklemeden günde en az 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Yoğun spor ya da dışarıda bedensel etkinlik yaparken her saat başı 2-4 dört su bardağı su içilmesi önerilir. Bu tüketim ihtiyaca göre artırılmalıdır.
 

Risk grubundaki kişiler, sıcakla ilişkili hastalıkların belirtileri yönünden gün içinde kontrol edilmelidir. Vücut sıcaklığını kontrol altında tutmak için sık sık duş alınmalı, imkan yoksa ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı ya da silinmelidir. Isıyı biriktirmeyen nevresimler kullanılmalı ve mümkünse soğutulan veya serin odalarda uyunmalıdır.
 

Gerekmedikçe dışarı çıkılmamalı, özellikle sağlık sorunu olanlar günün daha sıcak ve güneşin zararlı etkilerinin daha yoğun olduğu özellikle 10:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçınmalıdır. Dışarı çıkılması gerekiyorsa mümkün olduğunca gölge ve klimalı alanlarda bulunulmalı, yoğun efor gerektiren uğraşlardan kaçınılmalı, sık sık dinlenilmelidir. Ayrıca, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için açık renkli ve bol giysiler tercih edilmeli, şapka, güneş gözlüğü ve güneşten koruyucu cilt ürünleri kullanılmalıdır. Park halindeki araçlar içinde beklenilmemeli, çocuklar araç içinde asla bırakılmamalıdır.
 

Egzersizler ihmal edilmemeli lakin hava sıcaklığının daha düşük olduğu sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir. Güneş ışınları cilde ve gözlere de zararlıdır. Güneş ışınlarının kuvvetli olduğu saatlerde UV koruması olan bir güneş gözlüğü tercih edilmesi, hassas cilt problemi olan kişilerin güneşin olumsuz etkilerinden koruyucu kremler kullanması bizlere gereken korumayı sağlayacaktır.”
 

“Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, et, yumurta, süt, balık çabuk bozulma riski olan besinler açıkta bekletilmemeli. Güneşe veya sıcağa uzun süre maruz kaldıktan sorna geçmeyen sürekli bir baş ağrısı, çift görme, sık kusma ve bulantı gibi belirtiler görülürse, derhal bir hekime başvurulmalıdır.” diye konuşan Karaca, Yaz aylarında acil servislerimize başvuran hastalarımızın önemli bir bölümünü bu bahsettiğimiz tedbirleri almayan vatandaşlarımızın oluşturduğunu söyleyerek vatandaşlarımıza uyarılarda bulundu.
 


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

  • Cumartesi 25.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 23.3 ° / 12.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.