Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Manisa Gazeteciler Cemiyetinden 10 Ocak mesajı

Manisa Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Ali Filizkan; 10 Ocak mesajı yayınladı.

MANİSA -MEDYA 9.01.2024 11:35:00 1837 0
Manisa Gazeteciler Cemiyetinden 10 Ocak mesajı


- İnternet gazeteciliğinde baz  alınan rakamlarda esneklik bekliyoruz. - -----
-1961 de kazanılan Çalışma ve basın kartı haklarımızdan bugün gerideyiz 
-Meslek yasası mutlaka çıkarılmalı.
-Basın Özgürlüğü Olmaz Olmazımız.  Basında ifade özgürlüğü, demokratik yaşamın parçasıdır.

Gazetecilik sektöründe çalışanların 10 Ocak 1961 tarihinde çıkarılan 212 sayılı basın yasası ile kazanılan birçok hakkın 63 yıllık süreçte, kulanı lamaz noktasına geldiğini belirten Manisa Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Ali Filizkan; Çalışan arkadaşlarımızın her geçen gün kaybettikleri haklar yanında. Gazetelerdeki baskı maliyetleri artan döviz kuru sonucu kağıt, boya,kalıp ve Asgari ücretin artması ile sektörde istihdamda daralmalara ve iş güvenliğine neden olacağına,yazılı basının desteklen mememsi halinde yok olma ile karşıya karşıyadır.” dedi.Filizkan “Yazılı basına alternatif olarak yasa ile resmiyet kazanan internet gazeteciliğindeki çalışan eleman, haber ve okuyucu sayısı rakamlarında özellikle büyük ve küçük şehirlerle ilçeler bazında istenilen düzeydeki rakamlarda esneklik sağlanamaması nedeniyle internet gazeteciliğinin Basın ilan Kurumu nun denetimindeki internet gazeteciliğine geçilme sayısında istenilen düzeye ulaşamadığını. Manisada 19 vasıflı, 4 vasıfsız 23 gazeteden sadece 6 sının inter net e geçtiğini belirtti. Gazetecilik sektörünün her geçen yıl karanlık bir tünele doğru gideceğini söyleyen Filizkan; Salgın döneminin başladığı 2019 yılından bu yana. 2020, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Türkiye genelinde yerel gazeteler, Televizyon ve radyolarda maliyetler ve azalan gelir kaynakları nedeniylede Gazete baskılarını son verme durumuna gelmesi, artan uydu frekans ücretleri, RÜTÜK ve BİK cezaları ile kararma durumuna gelen Televizyonlar ve susma noktasındaki radyolar sektör deki sıkıntının açık göstergesidir. 1961 yılında basın kartı ile kazanılan haklarımızda bugün elimizde kalan çalışma hayatında 3 yıllık yıpranmadır. Basın kartı ile kamudan yararlanılan birçok hak kaybolmuş durumdadır. Geçtiğimiz Hafta Basın kartı taşıyan  meslektaşları mıza gri pasaport yerine meslekte 15 yılını dolduranlara yeşil özel pasaport verilmesi ile ilgili kanun taslağı biz gazeteciler için elbette sevinç vericidir. 

 

Ancak bizim isteğimiz 15 yıllık sürenin TBMM’sinde 10 yıla düşürülmesi. Hatta basın kartı sahiplerine beş yıldan sonra yeşil pasaport hak etti rilmesini bekliyoruz. Aslında birçok yerde indirim sağlayan kartımızın bu haklarını bugün kaybetmiş olmasına rağmen son alınan kararla basın kartlarının resmi ve özel kurumlarda geçerli kimlik kartı sayıl ması önemli bir gelişmedir. Basın kartı komisyonunun yılda en az 3 kez toplanmasını istediklerini belirten Filizkan” Basın kartını almaya hak eden arkadaşları mızın bekleme süresinin uzaması yanın da kart baskı larının gecikmesiyle Meslekte yıpranma sürelerinde kayıplar yaşamalarına neden olmakta. Bu aksaklıkların düzeltilmesi basın çalışanları adına önemli bir geliş me olacaktır. Manisa gazeteciler Cemiyeti yönetimi olarak 10 Ocak’ı her yıl olduğu gibi bu yılda Bayram değil“ Hak kazanma ve dayanışma günü” olarak kutlaya caklarını söyleyen Manisa Gazeteciler Cemiyeti başka nı Filizken bugün Gazete sahipleri de, sektörde çalışanlarda zor bir süreç yaşamaktadır“ dedi.
Meslek yasası çıkarılmalı.  
Manisa gazeteciler Cemiyeti yönetimi olarak Bizler her fırsatta vurguladığımız gibi demokrasinin 4,gücü olarak adlandırılan Sektörümüzün değişime ve yenilen meye ihtiyacı devam etmektedir. Bunun çözümü “Meslek le ilgili yeni yasal düzenlemelerin yapılmasından” geçmektedir. Yetkili kurullardan 1961 Yılında elde edilen hakların tüm ulusal ve yerel gazetelerde samimiyetle uygulanması. Yıllarca dile getirdiğimiz Gazetecilik Meslek yasasının hayata geçirilmesidir.  Darbe dönemlerinde çıkarılan Türk ceza kanununda ve bazı kanun yönetmeliklerindeki yer alan basın özgürlü ğünü kısıtlayıcı maddelerin günümüz koşulları göz önü ne alınarak değiştirilmesi.Yazılan yazıdan ötürü tutuklanıp Bir,iki ay sonra hakimlerce tahliye kararı verilen yasadaki belirsizliklerin ortadan kaldırıl ması,Yazılı basın, Radyo Televizyonlar ve internet mecrasını bir bütün olarak ele alan Düzenleme-Denet leme-Destekleme ayaklarını içeren bir sistemin uygulanmaması diğer bir sorundur 
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAZ OLMAZIMIZ. 
Meslektaşlarımız, meslek onurlarını korumak adına mücadele etsede, yasal boşluktan yararlanan çıkarcı ların sektörde boy göstermesine engel olamamaktadır. Bu nedenle basın sektöründe öncelikli olarak Gazeteci lik adına mesleki düzenleme yasası yapılmalıdır diyoruz.” Unutulmamalıdır ki; basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü, demokratik yaşamın olmazsa olmazı dır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve geliş mesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın aynası ve sesi olma görevini üstlenen özgür basın, düşünce özgürlüğümüzün en etkili aracıdır. Çağdaş, demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Bu nedenle ülke olarak basının sorunlarını elbirliği ile çözümlemeliyiz. Yaşanan tüm bu sorunlara, TBMM’de “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapıl ması, sorunların zaman geçirilmeden hem ayrı, ayrı, hem de bir bütün halinde ele alınarak. Zaman geçiril meden meslek örgütlerinden görüş alınarak gazeteci lik mesleğini tanımlayan yasanın çıkarılarak her fotoğraf makinesi olanın, cep telefonunu iyi kullanan ların gazeteci olmaları ülkede 70 milyon telefon kullanan vatandaşın gazeteci olmaları önlenmelidir. Yasanın olmaması basında bilgi kirliliğini artırmakta dır. Ege Gazeteciler Federasyonun üyesi olan Manisa Gazeteciler Cemiyeti yönetimi Türkiye Gazeteciler Konfederasyonumuzun çağrısını bu yılda yenileyerek. DİYORUZKİ; Siyasetçilerden, hukukçulardan, bürokrat lardan, akademisyenlerden, sendikalardan, medya kuru luşlarından ve basın meslek örgütlerinden temsilcile rin bir araya gelmesi, Türkiye Gazeteciler Konfederas yonumuz tarafından hazırlanan Basın Meslek Yasasının ele alınarak bu yasanın gerekli düzenlemelerle Türkiye'ye kazandırılmasıdır. Cumhuriyetimizin 2.yüz yılına girdiğimiz 63. yılını kutlayacağımız 10 Ocak, hak kazanma, dayanışma gününün meslektaşlarımız, Gazete ve internet sahipleri için gelecek yıllarda daha verimli ve hayırlı olmasını temenni ediyoruz…


MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı

Maski 2 ton suyu 1 tl. Yaptı

Manisa Gazeteciler Cemiyet’inden ilk kutlama ziyareti Balaban’a oldu

BAŞKAN BALABAN YUNUSEMRE'NİN U16'LARINI AĞIRLADI

Manisalı İrem Öncü'ye Milli Gurur

Anahtar Kelimeler: Manisa Gazeteciler Cemiyetinden mesajı
  • Cumartesi 25.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 23.3 ° / 12.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.