Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Manisa Asma Yaprağı tescil edildi

Manisa Asma Yaprağı, 07.02.2023 tarihinde tescil edildi.

9.06.2023 18:53:00 1415 0
Manisa Asma Yaprağı tescil edildi

Manisa Asma Yaprağı, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün çalışmaları neticesinde 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 03.08.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 07.02.2023 tarihinde tescil edildi. 

.Manisa’da çok fazla yetişen asma yaprağının üretim, pazarlama ve ihracat imkânlarının yanı sıra,  Manisa’ya özgü ürünlerin katma değerini ve üreticilerin gelirlerini artırmak için İl Müdürlüğü tarafından 2021 yılında başvurusu yapılan Manisa Asma Yaprağı coğrafi işaret alma çalışmaları 1334 Tescil Numarası ile Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi.  

Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü 100. Yıl Konferans Salonunda “Manisa Asma Yaprağı Lansman tanıtımı gerçekleşti. Tanıtıma Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Tamer Akkal, AK Parti Manisa Milletvekili Mücahit Arınç, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, daire müdürleri, üreticiler katıldı.

Asma yaprağının tanıtımın yapan Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, “Manisa ilinde bağcılık üretim alanı, üretim miktarı ve üzümden elde edilen ürün çeşitliliği ile en önemli tarım koludur. İlimizde 860 bin dekar bağ alanımız bulunmaktadır. Birçok ülkede bilinip tüketilen asma yaprağının üretim, pazarlama ve ihracat imkânlarının geliştirilmesinde asma yaprağına coğrafi işaret almak çok önemli hale gelmiştir.  Özellikle ilimizde ihracata yönelik yaprak salamurası üreten gıda işletmelerimizin sayısı giderek çoğalmakta bu durum yurt içi piyasasında önemli olan ürünümüzün yurt dışında da önem kazanmaya başladığını göstermektedir. İlimizde yaklaşık olarak asma yaprağın hem salamura hem sarma olarak gönderen 57 gıda işletmemiz bulunmaktadır; bunların 10 tanesi sadece ihracat yapan işletmemizdir” dedi. 
Manisa’dan salamura asma yaprağı ve sarma olarak 36 ülkeye ihracat gerçekleştiğini kaydeden Öztürk, “İlimizden salamura asma yaprağı ve sarma olarak (Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Suudi Arabistan, Avusturya, İsviçre, Fransa, Kuveyt, İrlanda, Katar, ABD, Belçika, Irak, Yunanistan, Bahreyn, Norveç, Avusturalya, KKTC, İsveç, Macaristan, Yeni Zelanda, İrlanda, İngiltere, Ürdün, Güney Kore, Çekya, Umman, Cezayir, Hollanda, Brezilya, Arjantin, Rusya Federasyonu, Danimarka, Kosova, İsrail, Kanada, İspanya)36 ülkeye ihracatı yapılmaktadır.  Türkiye’nin asma yaprak ihracatından yaklaşık 13,5 milyon dolar, yapraktan üretilen sarma ve dolmadan ise 135 milyon dolar ihracat geliri elde edildiği bildirilmektedir. İlimizden 2022 yılında gerçekleşen yaprak ihracatı 334 tondur. Fakat Manisa ilinden gerçekleştirilen kayıtlı ihracat miktarı yaklaşık 9 tondur. Sarma olarak 7.677 ton ihraç edilmiş ve 15 milyon 500 bin dolar ihraç geliri elde edilmiştir. İlimizdeki işletmelerde 5.743 ton kayıtlı, çiftçilerin bağ alanında en az 6 bin ton salamura yaptığı, taze olarak 10 bin ton sattığı ve toplam üretimin 22 bin ton civarında olduğu öngörülmektedir. Yani 2022 yılı için çiftçilerimizin 550 milyon TL gelir sağladığı düşünülmektedir. Pazarlama olanaklarının artması ile üretim kapasitemiz yaklaşık 2 katına çıkabilecek durumdadır” dedi. 
Öztürk, “Coğrafi işaret tescili ile ürünün kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak ürünlerin korunması ve ticari hayatın canlılığını koruması da sağlanır. Bu nedenle hem ilimizde çok fazla yetişen asma yaprağının üretim, pazarlama ve ihracat imkanlarını arttırmak hem de Manisa'ya özgü ürünlerin katma değeri hem de üreticilerin gelirleri artırmak için İl Müdürlüğümüz tarafından üreticilerle yapılan 23 Şubat 2021 ve 02 Mart 2021 tarihlerinde yapılan toplantıların ardından 2021 yılında 418 tescili ile başvurusu yapılan Manisa Asma Yaprağı coğrafi işaret alma çalışmalarımız 1334 Tescil Numarası ile 07.02.2023 tarihinde Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. Salamuralık asma yaprağı işlenmesinde ürün lezzetini etkileyen en önemli unsurlardan biri doğru çeşidin kullanılmasıdır. Manisa Asma Yaprağı tescil özelliklerinden bahsedersek, ince, az tüylü ve çoğunlukla dilimsiz, damarsız veya az damarlı, çok koyu olmayan yaprak yeşili rengindedir. Ayrıca hazır tüketim için tercih edilmesinde ağırlık ve boyut özelliklerinin de etkisi vardır. Manisa’da asma yaprakları salamuraya işlenerek veya konservesi yapılarak pazarlanır. Asma yaprağı hasat edildiği dönemin sıcak dönemde olmasından dolayı hasat edildikten sonra hemen işlenmesi yani salamura edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle taze yaprağa değil salamura edilen Manisa Asma Yaprağına coğrafi işaret alınmıştır. Manisa Asma yaprağı olan Sultani Çekirdeksiz Üzümünün Yaprağı ilimizde toprak ve iklimsel özelliklerinden dolayı kendiliğinden ortaya çıkan tür olarak bilinmektedir” dedi.

Manisa’da bağcılık kültürünün antik çağa kadar uzandığını ifade eden Öztürk, “Gediz ırmağının suladığı ovaya Antik Çağ’da “Üzüm Ovası” ya da “Lidya’nın Altın Ovası” deniliyordu. Üzüm ve asma o çağlarda yapılan mermer işlerinde yaygın olarak yer almıştır. Hatta logo tasarımımız da Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji bölümünden edinen bilgiler mermerde yer alan motiflerden esinlenerek Manisa ışığında düzenlenmiştir.  Bağcılık için de en kaliteli ve verimli ürünün elde edildiği topraklar kireçli topraklardır.  Manisa ilinin topraklarının kil ve kum içerdiğinden bağcılık için çok uygundur. Manisa Asma Yaprağı uzunluğu 150 km, genişliği 20 km’yi bulan alüvyal Gediz Ovası’nda yetişir.  Yaprak toplama döneminde bağıl nemin düşük, güneş ışığının fazla olması Manisa Asma Yaprağının çok koyu olmayan yaprak yeşili renginde olmasını; suyun yüzeye yakın olması damarsız veya az damarlı olmasını ve iklim şartlarının kurak olmaması tüysüz olmasını sağlar.Manisa Asma Yaprağı bulunduğu coğrafyanın yüksekliğinin deniz seviyesinin 1000 metrenin altında kalmasından dolayı denizden gelen ılıman iklimsel özelliğinin yıl boyunca devam etmesinden ve yıl boyunca denizden gelen ılıman rüzgârların (nem oranı %50-70) etkisi ile yapraktaki nem oranı düşmez. Bu durum Manisa Asma Yaprağının fenolik madde miktarının ortalama 14,25 mgGAE/g, n flavonid madde miktarının ortalama 6,79 mgCE/g olmasını sağladığından yaprağın ekşimsi tat ve kendine has koku ve özelliklerinin oluşumunu sağlar. Manisa asma yaprağının lezzetli tadı yaprakta bulunan fenolik madde miktarı ve tanen miktarı etkilidir. Manisa Asma Yaprağı hasadı genellikle mayıs ve haziran aylarında gerçekleşir. Özellikle bu dönemde toplanması Manisa Asma Yaprağının fenolik madde özellikleri için oldukça önem taşımaktadır. Fakat ülkemizde ve Manisa ilinde mevcut iklim koşulları ve mevsim düzenin sürekli değişmesinden dolayı asma yaprağının hasat dönemi nisan ayından başlayıp temmuz ayının sonuna kadar yapılmaktadır.  Manisa Asma Yaprağı salamura yöntemiyle üretilmeye daha uygundur. Salamura yönteminde, asma yaprakları uygun polyester bidon, beton kaplar ve küpler içine demetler hâlinde dizilir. Yaprak demetleri arasına ince tuz serpilir. Baskısı yapılan kaplar üzerine yüzde 8-15 arasında tuz ve yüzde 1 oranında sitrik asit içeren salamura ilave edilir. Coğrafi işaretli ürünün korunması tescili kadar önemli bir konudur. Bu nedenle Müdürlüğümüz Manisa Asma Yaprağı ürününün korunması için hologram uygulaması ile takip sistemi oluşturmuş ve üretilecek ürünlerde sürdürülebilir kalitenin sağlanması için üreticilerle bir araya gelip 16.05.2023 tarihinde yapılan toplantı ile gerekli izlenebilirlik mekanizmasını oluşturmuş bulunmaktadır. Müdürlüğümüz Coğrafi işaret tescili isim, logo ve hologramını sadece belirlenmiş kurallara uygun üretim yapan üreticilere fikri mülkiyet hakkı olarak vermektedir” diye konuştu. 
AK Parti Manisa Milletvekili Mücahit Arınç, Manisa Asma Yaprağının tescilinin alınmasından dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Arınç, eskiden yaprakların ziyan olduğunu, bu coğrafi işaret ile birlikte değerli olduğunu, katma değere sahip olacağını kaydetti. 
AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Tamer Akkal, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk nezdinde bütün personele teşekkür etti. Manisa’nın üzümün başkenti olduğunu açıklayan Akkal, “Manisa üzüm denilince Türkiye’de ve dünyada ilk akla gelen yerlerden biridir. Üzümün değerli olması için siyasetçiler olarak elimizden geleni yaparız. Asma yaprağı bugüne kadar istediği değeri görmemişti. Artık ticareti daha profesyonel bir şekilde yapılacak. Asma yaprağının tescil edilmesiyle Manisa yeni bir marka kazanmış oldu. Coğrafi işaret sayesinde bütün dünya Manisa asma yaprağını tanımış olacak” diye konuştu. 
Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa’nın lezzetleri tanıtma konusunda biraz geriden geldiğine dikkat çekti. Karadeniz, coğrafi işaret ile birlikte asma yaprağının tanınırlığının artacağını açıklayarak, sektörde emek veren herkesin hak ettiği payı almasını sağlayacağını vurguladı. Vali Karadeniz, “Tarımsal ihracatımızı artırmak zorundayız. Tarımsal ihracatını artırmanın yollarından birisi ürünün marka değerini artırarak ondan daha fazla gelir elde etmektir” dedi.

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, coğrafi işaret alan Manisa ürünlerinin daha fazla katma değer sağlayacağını ifade ederek, üreticilere bu konuda önemli görevler düştüğünü vurguladı.


Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

Anahtar Kelimeler: Manisa Yaprağı tescil edildi
  • Pazar 31.1 ° / 17.6 ° false
  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.