Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

MANİSA ZİRAAT ODALARINDAN ÜZÜM FİYATLARINA TEPKİ GELDİ

0

GÜNDEM 8.09.2021 18:48:37 2163 0
MANİSA ZİRAAT ODALARINDAN ÜZÜM FİYATLARINA  TEPKİ GELDİ


.

Manisa’da binlerce üzüm üreticinin beklediği kuru üzüm taban fiyatı açıklandı. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından 9 numara üzümün fiyatı 13 lira olarak belirlenmesine üreticiler tepki gösterdi.
 Ziraat odaları tarafından beklenen fiyat ise 16,5 liraydı. Manisa Ziraat Odaları İl Koordinatörü ve Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, açıklanan fiyatlardan sonra üreticilerden tepki aldıklarını açıkladı. Manisa’da 85 bin aile bağcılıkla ilgilenirken, 900 bin dekar bağ arazisi bulunuyor.
Şenol, “Toprak Mahsülleri Ofisinin 9 numara kuru üzüm fiyatını 13,00 TL açıklamasından sonra bölgemizde 12,50 TL işlem gören 9 numara üzüm 12,00 TL’ye düşmüştür.  Geçen yıl 12,50 TL olan kuru üzümün hangi kıstasa dayanarak 4 arttırarak 13,00 TL’ye layık görülmesine bir anlam veremedik. Yapılan açıklamayı küçük düşürücü ve Üreticilerimizle alay eden bir açıklama olarak karşılıyoruz.  Yüzde 85 i ihraç olan kuru üzümümüzün fiyatını belirler iken aşağıdaki hangi kıstasa göre fiyat belirlediniz;  21 Haziran 2021 tarihli Tarımsal girdi fiyat artışı 22,15’dir. Yine ağustos sonu itibariyle yıllık enflasyon 19,25’dir. Geçen yıla göre rekoltenin de daha düşük olduğunu biliyoruz. Kuru üzümün kg maliyeti 12,50 TL’dir. Üreticilerimiz maliyet fiyatına üzüm satmaya mahkum edilmiştir.  Sayın Tarım ve Orman Bakanımız resmi olarak rekolteyi açıklamadığı gibi, taban fiyat açıklamasını da Toprak Mahsulleri Ofisine bırakmıştır.  Değerli kuru üzüm üreticilerimizi açığa üzüm dökmemeleri için tekrar tekrar uyarıyoruz. Bu fiyat yanlışından Cumhurbaşkanımızın da ilgilenmesiyle dönüleceğini umuyoruz. Ziraat Odaları olarak bu işin takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Şenol, ziraat odaları olarak 16,5 lira fiyat beklediklerini belirterek,  ancak açıklanan fiyatların herkesi üzdüğünü söyledi. 13 lira olarak belirlenen üzüm fiyatlarından dolayı şaşkın olduklarını vurgulayan Şenol, “13 lira fiyat nedeniyle çiftçilerimizle alay edilmiştir. Bu fiyatların yeniden revize edilmesini istiyoruz” diye konuştu. Şenol, TARİŞ ve TMO’nin elini taşın altına koyup çiftçiye destek olmasını istedi. Şenol, fiyatların açıklanmasından sonra borsada üzüm fiyatının 11,5 liraya kadar düştüğünü vurguladı. Rekoltenin düştüğünü belirten Şenol, aynı zamanda üzümün fiyatının da düştüğünü açıkladı.
İhracatçılarla, işletmelerle aynı geminin içinde olduklarını söyleyen Şenol, “Biz üreticisiyiz. İhracatçılar olmazsa ihraç edemeyiz. İşletmeler olmazsa biz üzümü satamayız. Bizler olmasak onlar da mal bulamaz. Aynı geminin içindeyiz. Kimseyi kırmadan, üreticiyi mağdur etmeden üzümleri almalarını bekliyoruz. Biz üzümün yüzde 85’ini yurt dışına ihraç ediyoruz” diye konuştu.
Fiyatlar açıklandıktan sonra üreticilerden çok tepki aldıklarını belirten Şenol, üreticiler olarak yapılan eleştirilerin kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur 16,5 lira fiyat açıkladıklarını ancak TMO tarafından 13 fiyat açıklanmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi.  Fiyatları açıklayan hiçbir bağlara gelip inceleme yapmadığını vurgulayan Okur, “Yukarıdan inmeyle fiyat açıklanmaz. Eğer bu fiyatlar böyle devem ederse hiçbir insan buraları gezemez” dedi.
 

Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.6 ° / 17.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.