Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Manisa tarımsal ihracat 2023 vizyonu Uygulamada..

0

EKONOMİ 16.12.2020 18:39:14 1832 0
Manisa tarımsal ihracat 2023 vizyonu Uygulamada..


Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, tarımsal ve gıda ihracatında Türkiye’nin ön önemli şehirleri arasında yer alan Manisa’da tarımsal ihracatı daha da geliştirmek amacıyla Manisa tarımsal ihracat 2023 vizyonu çalışmasını hayata geçirdi.
 Manisa’da 2019 yılında başta kuru üzüm ve taze üzüm olmak üzere toplam 513 bin 405 ton tarım ürünü ihraç edildi. Sadece üzümden 550 milyon dolarlık ihracat elde etti. 
Manisa’nın değişik avantajlarına sahip olduğunu söyleyen Öztürk, bereketli ve verimli topraklara sahip olmasının yanında jeopolitik açıdan çok önemli bir konumda bulunduğunu vurguladı. Büyükşehirlere, limana yakın olmasının ihracata ciddi katkı sağladığını belirten Öztürk, “Bundan dolayı biz Manisa’da temel hedefimizi ihracata yönelik koyduk. Ülkemizde tarım ve tarımsal ürünlerle ihracat rakamlarını yükseltmek ve bu anlamda ülkemize daha önemli katkılar ve başarılar sağlamak adına hedeflerimizi, projelerimizi geliştiriyoruz. Bu anlamda yeni başlattığımız bir çalışmamız var. Manisa tarımsal ihracat vizyon 2023 çalışması. Burada tüm sektör taraflarıyla konuşuyoruz. Onlarla birlikte toplantılar yapıyoruz. Bir inceleme ve araştırma safhasındayız. Sektörler anlamında sektör paydaşlarımızın ihracatta yaşadığı sorunlar neler, yurt dışının talebi neler? Ya da sahadaki üretimle ilgili yurt dışının hangi ürünlere daha fazla talebi var. Gıda sektöründe ihracatı artırmak anlamında bir strateji, hedefleri var mı? Bütün bunları değerlendiriyoruz. Ve stratejik belge haline getirerek, eylem planını oluşturacağız. Dolaysıyla temel koyduğumuz hedef aslında Manisa için tarımsal ihracatı” diye konuştu. 
Manisa’nın hakikaten çok önemli bir tarım şehir olduğunu kaydeden Öztürk, “Bereketli Gediz Ovası’nda tarım yapılan, çeşitli meyvelerin yetiştirildiği ihracata yönelik ürünlerin yetiştirildiği topraklara sahip bir şehir. Manisa Türkiye’de dereceleriyle de önemli bir tarım şehri. Derecelendirme denilince en başta çekirdeksiz üzümümüz geliyor. Türkiye’de çekirdeksiz sultaniye kuru üzümün yüzde 90’ını bu ilde üretiyoruz. Ürettiğimiz yüzde 85-90’ını ihracata gönderiyoruz. Buradan 550 milyon dolar gibi ihracata yönelik geliri ülkemizi kazandırmış oluyoruz. Bunun haricinde sofralık üzümde Türkiye birincisiyiz. 28 milyon etli tavuk sayımızla ilk sırada yer alıyoruz.  12 milyon yumurta tavuğu sayısında Türkiye’de 3. Sıradayız. Hindi varlığımızda Türkiye’de 1. Sıradayız. Tütün ve keki üretiminde Türkiye’de ikinciyiz. Salçalık domates, kiraz, turşuluk hıyar, salçalık biberde de Türkiye’de 3. Sıradayız” dedi. 
Manisalı çiftçilerin çok ciddi bir üretim kabiliyetine sahip olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiftçilerimize çok teşekkür ediyoruz. Manisa çiftçisi toprağın dilinden anlıyor.  Pandemi sürecinde üretimimiz kesintisiz bir süreçte devam etti. Gıda arzı sorunu yaşanmadı. Manisa çiftçisi bu konuda üzerine düşeni yaptı.”

Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.6 ° / 17.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.