Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Manisa Mesir Macunu Festivali iptal edildi

0

KÜLTÜR-SANAT 31.03.2021 19:59:08 2640 0
Manisa Mesir Macunu Festivali iptal edildi


 Edirne Yağlı Güreşleri’nden sonra Türkiye’nin en eski geleneği olarak bilinen ve bu yıl 481’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macun Festivali iptal edildi.


2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Dünya Kültürel Mirası listesine alınan Manisa Mesir Macunu Festivali’nin 480’incisi de dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle iptal edilmişti.

Böylece mesir festivali ikinci kez ertelenmiş oldu. Her yıl 21 Mart tarihinde mesir macunu karma töreni düzenlenir, Nisan ayında ise gerçekleşen mesir saçım töreninde Sultan Camii minareleri ve kubbelerinden tonlarca mesir macunu binlerce vatandaşa saçılırdı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pandemi tedbirleri kapsamında mesir karma töreni yapıldı, saçım töreni gerçekleşmedi. 
Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, “Geçen yıl 11 Mart’ta ülkemizde başlayan koronavirüs salgınını nedeniyle her yıl 21 Mart’ta yapılan temsil karma töreniyle başlayan ve Nisan ayında da saçımı gerçekleşen mesir festivalini iptal etmiştik. Böyle bir pandemi ortamında yapılması doğru değildi. Yıllar sonra ilk kez elimizde olmayan bu salgından dolayı geçen yıl iptal etmiştik. Üzerinden 1 yıl geçti. Bu yıl temsili karma törenini ufak bir protokol katılımıyla yapmayı planlıyorduk. Geçen haftaya kadar bu görüşmeler devam etti. Maalesef vakaların yükselmesinden dolayı bu töreni yapmama kararı aldık.  21 Mart’ta bunu yapabilmek önemliydi. Bu şartlarda bu yıl mesir saçım töreninin yapılması gözükmüyor” dedi. 
Dernek kurulduğu günden bu yana festivale hiç ara verilmediğini açıklayan Tanık, “Tabi bu süreç çok farklı bir durum. İnsan sağlığı her şeyden çok önemli. Buna duyarsız kalmamız mümkün değil. Fakat biz çalışmalarımıza devam ediyor. İmalathanemizde mesir macunlarını üretip insanlara ulaştırmaya devam ediyoruz. Evet üzüldük moralimiz bozuk, mutsuzuz. Çünkü mesir festivali Manisa’nın bayramıdır. Manisa denince mesir, mesir denince Manisa akla geliyor. Bu yıl mesir festivalini kutlamadık diye kayıp olarak düşünmüyorum. Çünkü artık belli bir noktaya geldik. İnşallah seneye bu virüs belasından kurtulduğumuzda daha coşkulu kutlarız ve geleneği sürdürürüz. Manisa’nın tanıtımına katkı sunan bu festivali yaşatmaya devam edeceğiz. ” diye konuştu. 
Geçen yıl Covid-19 salgını çıkmadan önce 100-120 ton civarında bir üretim yaptıklarını kaydeden Tanık, “Aynı zamanda sarma makinesi aldık. Bunu Covid 19 salgınından dolayı sağlıklı bir şekilde çalıştıramadık. Onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz 100 tonluk kapasiteyi 200-250 tona çıkarmaktır. Dernek olarak elde ettiğimiz geliri Manisa’nın hizmetine sunuyoruz. İstihdama katkı sağlıyoruz. Devletimize vergimizi veriyoruz. Karamsar düşünmüyoruz” diye konuştu.

Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

  • Pazar 31.1 ° / 17.6 ° false
  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.