Manisa Dişhekimleri Odası’ndan Ekonomik Yük ve Çalışma Koşullarına Tepki

Türk Dişhekimleri Birliği Manisa Dişhekimleri Odası, 22 Kasım Dişhekimleri Günü’nde yaptığı açıklamada kamu ve özel sektördeki dişhekimlerinin artan ekonomik baskılara dikkat çekti.

SAĞLIK 17.11.2025 11:37:40 361 0
Manisa Dişhekimleri Odası’ndan Ekonomik Yük ve Çalışma Koşullarına Tepki

              (MHA)     Türk Dişhekimleri Birliği Manisa Dişhekimleri Odası, 17-23 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ile 22 Kasım Dişhekimleri Günü kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni ve basın açıklaması düzenledi. Törende dişhekimleri meslek onurunu ve halk sağlığını koruma kararlılıklarını bir kez daha dile getirdi.

Manisa Dişhekimleri Odası Başkanı Mustafa Çetin, yaptığı açıklamada dişhekimliğinin sadece ağız ve diş sağlığını koruma mesleği değil, aynı zamanda toplumun genel sağlığına katkı sunan bir alan olduğunu vurguladı. “22 Kasım Dişhekimleri Günü ve Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası, mesleğimizin toplum sağlığındaki rolünü hatırladığımız özel bir dönemdir. Biz dişhekimleri, sabır ve özveriyle çalışarak bireylerin yaşam kalitesini artırıyor, toplum sağlığına değer katıyoruz.” dedi.

“Kamu Dişhekimleri Artan İş Yüküyle Zorlanıyor”

Çetin, kamu dişhekimlerinin yoğun hasta sayısı, personel eksikliği ve yetersiz malzeme nedeniyle büyük bir iş yükü altında olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:
“Maaşlar sabit kalırken ek ödemeler beklentileri karşılamıyor. Sağlıkta şiddet riski, yüksek hasta beklentileri ve idari baskılar, mesleki motivasyonu olumsuz etkiliyor. Kamu dişhekimleri olarak; emeği ve motivasyonu koruyacak adil, sürdürülebilir politikalar talep ediyoruz.”

“Özel Sektörde Çifte Harç ve Artan Maliyetler”

Manisa Dişhekimleri Odası Başkanı, özel sektörde çalışan dişhekimlerinin de ciddi ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti:
“Özel klinik işleten dişhekimleri kira, malzeme ve personel giderlerini kendi imkanlarıyla karşılıyor. Ancak 23 Ekim’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Torba Yasa ile özel çalışan dişhekimlerinden yıllık 20–80 bin TL arasında ruhsat harcı alınması kararlaştırıldı. Sağlık Bakanlığı zaten belge ücreti alırken Maliye Bakanlığı’nın ikinci bir harç talebi mesleğimize çifte ekonomik yük getirmektedir.”

Çetin, özel muayenehanelerin kamu yükünü hafiflettiğini hatırlatarak, “SGK harcamalarını azaltan, kamu hastanelerindeki yoğunluğu düşüren özel muayenehaneler cezalandırılmamalı, desteklenmelidir.” ifadelerini kullandı.

“Genç Dişhekimleri İçin DUS Kararı Gözden Geçirilmeli”

Başkan Çetin, genç dişhekimlerinin geleceğini etkileyen Diş Uzmanlık Sınavı (DUS) kararıyla ilgili endişelerini de dile getirdi:
“ÖSYM, yılda iki defa yapılan DUS sınavını yılda bir kez düzenleme kararı aldı. Bu durum, binlerce genç dişhekimi adayının kariyer planlarını geciktirecek ve mesleki ilerlemeyi zorlaştıracaktır. 2026 itibarıyla DUS’un yeniden yılda iki kez yapılması gerekmektedir.”

Manisa Dişhekimleri Odası, meslektaşlarının haklarını savunmaya devam edeceklerini belirterek, “Hekimin emeğine saygı duyulan, adil ve sürdürülebilir bir sağlık sistemi” çağrısı yaptı.

Akhisar ve Bergama’da Kültür Koruyucuları yetişiyor

Başkan Hakan Şimşek’ten personele sosyal denge müjdesi

Glint Manisa Basket’ten 2026 öncesi motivasyon yemeği

Başkan Şimşek’ten Kaymakam Genel’e nezaket ziyareti

Koç Lisesi’nden şehit aileleri ve gazilere yeni yıl kartı

Manisa TSO’da 2025 bilançosu ve 2026 hedefleri

Turgutlu OSB’deki hırsızlıkta 5 şüpheli tutuklandı

Manisa BBSK cimnastik takımı 2025’i 97 madalyayla kapattı

  • Perşembe -1.1 ° / -11.4 ° Yoğun kar yağışlı
  • Cuma -6.3 ° / -13.7 ° Güneşli
  • Cumartesi -4.1 ° / -11.8 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.