HUBUBAT,BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLARDA İHRACAT 8 MİLYAR DOLARI AŞTI

0

EKONOMİ 22.08.2021 13:25:18 2022 0
HUBUBAT,BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLARDA İHRACAT 8 MİLYAR DOLARI AŞTI


2020 yılının ocak-temmuz döneminde 4 milyar 60 milyon dolar olan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı bu yılın aynı döneminde yüzde 18 artışla 4 milyar 803 milyon dolara çıktı.

 

Söz konusu dönemde Irak'a 777 milyon dolar, İran'a 156 milyon dolar ve Almanya'ya ise 141 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.

 
2022 hedefi 10 milyar dolar

 
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Terci, salgın sürecinde gıda ürünlerine talep artışı olurken Türkiye'nin son 1 yıllık dönemde 19,5 milyar dolar dolarlık gıda ürünleri ihraç ettiğini söyledi.

 
Türkiye'nin gıda ihracatının yüzde 41’lik dilimini hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün tek başına gerçekleştirdiği bilgisini veren Terci, 'Hububat, bakliyat yağlı tohumlar sektörünün 31 Temmuz 2020'den 1 Ağustos 2020'ye kadar olan ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14’lük artışla 8 milyar 32 milyon dolara ulaştı. Yıllık olarak bakıldığına bu bir rekor. Hububat sektörü bir önceki yılın aynı döneminde 7 milyar 59 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişti.' diye konuştu.

 
Sektörünün bitkisel yağlardan çikolatalı ürünlere, şekerleme ürünlerinden unlu mamullere, hububat ürünlerinden baharatlara geniş bir ürün gamına sahip olduğuna değinen Terci, 'Dünya genelinde gıdaya olan talep artarak sürecek. Türkiye olarak küresel iklim değişikliğinin yaralarını saracak adımları hızla atıp üretimini artırdığı takdirde sürdürülebilir bir ihracat yakalayacak konumdayız. 2022 yılı için 10 milyar dolar ihracat hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Son 12 ayda sektör içinde en fazla ekmek, pasta ve kek grubu ihracatının yapıldığı bilgisini veren Terci, bu süreçte 1 milyar 105 milyon dolar değerinde ekmek, pasta ve kek ihraç edildiğini aktardı.

 

Salihli'nin Temizlik Filosuna TBB’den Güçlü Destek

Yılmaz: Barınma Krizi Toplumsal Çöküşe Neden Oluyor

Vali Özkan: Hedefimiz Afetlere Dirençli Bir Manisa

Manisa’da Mevlana Rüzgarı: Gülneva Topluluğu Mest Etti 

Turgutlu’da kaldırım işgallerine ortak denetim

Gülşah Durbay için taziye dualarla sona erdi

Gülşah Durbay için Fatih Sergi Salonu’nda taziye

Mali Müşavirlerden Hükümete Acil Çağrı: 586 Sayılı Tebliğ Geri Çekilsin

  • Cuma 7.1 ° / -0.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 8.4 ° / 1 ° false
  • Pazar 8.6 ° / 1.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.