Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

DP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Manisa Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Çetin'i ziyaret etti

1

SİYASET 17.02.2021 16:51:32 1861 0
 DP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Manisa Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Çetin



Başkan Çetin, “Zor günlerimiz de bize destek veren sayın vekilimiz ilk kapanıştan bizim sorunumuzu hep gündemde tuttu. Ama birileri duymak istemedi. Maalesef duymadılar kahveciler esnafı ikinci süreç üç ay oldu. Çok sıkıntıda hizmet sektörü. Üç aylık süreçte şuana kadar bin lira para verildi. bununla ne yapılır bilemiyoruz. Devlete olan borcumuz devam ediyor. Stopaj, BAĞ-KUR, SGK’ya olan vergilerimiz devam ediyor. bunu e büyük sebepleri bizleri ciddiye almadılar. Biz bu kışı atlatacağız, bu ayazı da unutmayacağız. Bunun hesabı birileri tarafından sorulacak. Bin lira para verdiler. Bugün 4 kişilik bir aileni Pazar parası değil. Şartlarımız belli. Maalesef fiyatlarımızda çok yüksek.  devlete göre enflasyon yok memlekette ama pazara, piyasaya göre çok ciddi enflasyonlar var. adaletsiz bir destek sağladılar. Biz 6 aydır kapalıyız. Haziran-Kasım ayları arasında da yüzde 20 yüzde 25 kapasitelerde 65 yaş üstü ve çocuklar yasaktı. Çay mekanları ve açık alanlar maalesef iş yapamadı. Tabi bir öncekinde birikimimiz vardı. Çalışanlarımıza da destek verebildik. Diyelim ki 100 lira alıyorsa biz 50 lira hayatını devam ettirebilecek kadar vermeye çalıştık kapalı olduğumuz ilk üç ayda. Ama ikinci açılışta da biz yüzde 25 iş yaptığımızda bizlere de kalmadı. Çalışanlarımız şuan ekmek alamıyor. Her üyelerimiz de aynı sıkıntı var. Bizi duyuyorlar fakat duymamazlıktan geliyorlar. İçimiz çok dolu. Allah razı olsun mecliste sesimiz oldunuz. Ama daha fazla dayanacak gücümüz kalmadı. Bu virüs sadece bize mi tehlikeli. Bugün farklı iş kollarında olsun. Genel kurullar yapılıyor 5 bin kişi 7 bin kişi pandemiye rağmen teşekkür ediyor kendilerine. Biz de 4 kişi oturtturalım mekanlara. Evimize ekmek götürelim.  Hatta oturtturmayalım dedik kahvehaneler için çay ocağı gibi çay satsın para toplasın evine ekmek götürsün. Bu izinler bize verilmedi. Bir de kiralar var bizim.  Bazı mekan sahipleri yarısını ver dediler. Bize destek oldular.  Ama bazıları da paranın tamamını istediler. Hatta bu işe de zam yapan mekan sahipleri oldu. Türkiye’nin çeşitli illerinde belediyeler esnafımıza nakdi yardımlar yapmaya çalıştılar. Biz Manisa’da  bir tek Şehzadeler Belediyesi 750 TL destek verdi. Diğer  ilçe belediyemiz Yunusemre ayni yardımlar koli ve gıda çeki verdi. Büyükşehir Belediyesinden 1 TL alamadık. Arkadaşlarımız tarafından teklif edildi fakat reddettiler. Biz bu memleketin evlatlarıyız. Biz bulunduğumuz bölgenin sosyal hayatına çok büyük katkılar veren esnaflarız. Kahvecinin olduğu bir bölgede gayrimeşru çok azdır. Ben 41 yıldır kahvecilik yapıyorum.Çok şey yapamasam da istihdam sağladım. Derdimiz çok büyük” dedi.


Enginyurt, kahve esnafının 3 ay kapatılıp sonra açılmadığını, tam 1 yıldır kapalı olduğunu vurgulayarak 15 Mart’tan bu yana en fazla zarar gören esnaf kesiminin kahveciler olduğuna dikkat çekti. Enginyurt, Kapatıldıkları yetmedi bir de hakarete uğradılar. Orada kumar oynatılıyor dendi. Bir araya gelip gönül sohbeti yapmak isteyen, içtiği çayın dahi hesabını yaparak o kahvede zamanını doldurma derdinde olan insanlara, oradan gelirle çocuğuna, evine bakmakla mükellef olan insanlara utanmadan kumar oynatıyorlar dediler. En büyük kumarı oynatan tüpçü iken yani milli piyango, at yarışı, sayısal, iddiacılar iken şimdi de internet üzerinden kumar oynatmaya başlatmışlarken kahveci esnafı maalesef kumarcılıkla itham edildi. Ben 1 yıldır kahveci esnafının derdiyle dertleniyorum. AK Partililere, Cumhurbaşkanına söylüyorum. Sonunda kahvelerin niye kapatıldığını buldum. Bin kişi AVM’ye girebilirken, on binlerce insan Şehzadeler ve Yunusemre ilçesinde gezip dolaşırken, uçağa üç kişi yan yana binerken, Ak Parti kongrelerine 5 bin kişi katılıp ve muhterem Cumhurbaşkanımız Covide rağmen salonları doldurdunuz teşekkür ederim derken 15-20 kişinin geldiği kahvehaneden ne istiyorlar diye düşündüm sonunda buldum. Çünkü siz kahvehanede oturuyorsunuz hükümet kurup hükümet yıkıyorsunuz. Tayyip Bey’in tek korkusu hükümeti bunlar burada yıkar diye korktu ve kahvehaneleri kapattı. Hakikaten 1955 yılında kurulmuş Manisa Kahveciler Odası birçok hükümetler kurdunuz. Birçok hükümetler yıktınız. Siyaset hep kahvehanede dönmüştür. Siyasetçi hep kahvehaneyi mekan yapmıştır. Siyasetçinin en kolay ulaşabileceği insan kitlesi kahvehanede olmuştur. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımız kahvehanecilerden korkuyor, durum belli oldu. Kahveci esnafı bir yıldır en fazla mağdur olan esnaf oldu. Yetmedi restoranlar, 600 bin kişi işten çıkarıldı. Yetmedi internet kafeler, yetmedi düğün salonları, yetmedi halı sahalar. Çocuklar evde psikopat oldu, şizofren oldu. kapalı spor salonlarında spor yapmak serbest, futbol sahasında antrenman yapmak yasak. Bu nasıl bir zihniyet bu nasıl bir anlayış. Sayın başkan dedi Kurt kışı geçirir, ama yediği ayazı unutmaz. Bu millet bunu unutmayacak. Sayın cumhurbaşkanı Manisa Kahveciler Odası kongre yapmak istese Manisa taşıyıcılar kooperatifi kongre yapmak istese bir apartmanda kongre yapılmak istense Covıd var yapamazsınız diyorlar. Ama kendisi bir günde 7 ilde 15-20 bin insanı kongre salonlarına yığdırıyor ve bir de teşekkür ediyor. Ben şöyle diyorum ağam bizimle kafa buluyor. Bunu tek özeti bu. Çünkü vicdan sahibi bir insan, vicdan sahibi bir Cumhurbaşkanı, vicdan sahibi bir hükümet 750 bin kahveci esnafını, yanında çalışan birer garsonla 1.5 milyon insanı görmezden gelemez” dedi.

Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

  • Pazartesi 31.9 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Salı 32.9 ° / 15.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.6 ° / 17.5 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.