Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

BAŞKAN OKUR,DON OLAYI REKOLTEYİ ETKİLEYECEK

Başkan Okur, "110 bin dekar alanda bağ ekimimiz var bizim ilçemizin. Şuanda yaptığımız incelemelerin neticesinde 110 bin dekar arazinin hemen hemen yüzde 80’inde yüzde 40 ila 80 arasında hasar görülmekte. "dedi

SARUHANLI 31.03.2023 13:03:00 1931 0
BAŞKAN OKUR,DON OLAYI REKOLTEYİ  ETKİLEYECEK

 

 

 

 

Manisa’da birkaç gündür etkili olan soğuk hava nedeniyle yeni yeni uyunmaya başlayan bağlar zarar gördü. Bağlar kap kara oldu. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, zarar gören bağlarda incelemelerde bulundu. Okur, don olayı ve kar yağışının bağların ilk doğuş zamanında denk gelmesinden dolayı zarar verdiğini, bu durumun ister istemez rekolteyi de etkileyeceğini vurguladı. 

Başkan Okur, “İlçemizi üzümün başkenti olarak patentli bir ilçedir. 110 bin dekar alanda bağ ekimimiz var bizim ilçemizin. Şuanda yaptığımız incelemelerin neticesinde 110 bin dekar arazinin hemen hemen yüzde 80’inde yüzde 40 ila 80 arasında hasar görülmekte. Tabi bu da baya büyük bir miktar. Allah’tan gelen bir şey. Yapacak bir şeyimiz yok. Burada bizi bir nebze rahatlatan çiftçilerimizin bilinçli olarak TARSİM sigortasını yaptırması neticesinde TARSİM eksperlerin bir an önce ilçemize gelip gerekli incelemelerini yaptıktan sonra bunu bir an ön ence sisteme bildirmelerini istiyoruz.

 Ben buradan devlet büyüklerimizi de seslenmek istiyorum. Bizim şuanda bankalara olan borçlarımızın en az 1 yıl ötelenmesini istiyoruz. Şuanda bağlar kapkara oldu. Bu büyük bir zarar. Hem bize zarar hem ülke ekonomisine zarar. Şimdiye kadar biz bağlarımıza bir miktar masraf yaptık. Kış gübresini attık, budamasını attık. Tellere sarılmasını yaptık. Yeri geldi bakırlı ilaçlarını attık. Bu ana kadar baya masraf yaptık. İnşallah bundan sonra devlet büyüklerimiz banka borçlarını öteleme yaparsa biz çok daha rahat edeceğimize inanıyoruz” dedi. 

 

İlk doğan tefeklerin genelde üzümlü olduğunu kaydeden Okur, “Bizim ilk doğuş dediğimiz bağın ilk doğma anında doğan tefekler üzümlü doğar. Yani ilk doğan tefekler genelde üzümlüdür. Bundan sonra bu yanık olan yerlerde yeniden doğuş olacak ama ilk doğan üzümler gibi olacağını tahmin etmiyorum. Çünkü onların yarı yarıya boş doğma riski var. İlk doğan bizim için geçerliydi. Cenabı Allah’tan gelen bir şey yapacak bir şeyimiz yok. Biz 16 tane ilçeyiz. Bunların içinde 7 tanesinde bağcılıkla iştigal eden ilçelerimiz var. Bütün başkanlarımla dün sabahtan beri gerekli telefonlaşmaları, gerekli görüşmeleri yaptık. Manisa’nın bütün ilçelerinde aynı sorun yaşanmakta don olayı. Çünkü bizim Spil Dağında kar hala gözükmekte, Ahmetli, Salihli, Alaşehir, Bozdağ taraflarında kar görünmekte. Bu kar kalkmadığı sürece bizim için sıkıntı büyük” dedi. 

 TARSİM SİGORTASI BİR NEBZE RAHATLATIYOR

 23 Nisan’da, 19 Mayıs’ta soğuk olayları yaşadıklarını açıklayan Okur, “Soğuk havaların bugünden itibaren bitmesi bekleniyor ama bilemezsiniz. Biz 23 Nisan günü çok büyük bir soğuk yaşadık. 19 Mayıs’ta çok büyük bir dolu afeti yaşadık. Yani bizim çiftçinin ambarı dışarda yapacağı bir şey yok. Artık çiftçilerimiz bilinçlendi. Zamanında TARSİM sigortası yaptırdığı için bir nebze olsun bizim içimizi rahatlatıyor” diye konuştu. 

Bağlarda meydana gelen ilk doğuşlardan yaşandığı bu dönemde soğuk havaların etkili olmasının zarar vermesinde çok etkili olduğunu vurgulayan Okur, “İlk doğuş devamlı üzümlü doğar. Bazen çift üzümlü doğar. Yanan tefeklerin altı yeniden gelecek gelmeyecek diye bir şey yok. Ama nasıl geleceğini bilmiyoruz. Çünkü ikinci doğumlar bir dolu bir boş doğar. Bu da tabi rekolteyi çok büyük etkiler. 110 bin dekarlık Saruhanlı ’da bazı alanlarda yüzde 80-90’lara varan hasarlar var. Tabi bu da rekolteyi baya etkiler” dedi.


Türk Eğitim Sen Manisa Şubesinden öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem

BAŞKAN DURBAY ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARINA KATILDI

Manisalı Şair Aytekin Karapaça'ya Edebiyat Dalında Bir Ödül'de Kocaeli'den Geldi

MODİFİYE TUTKUNLARI ORTAKÖY’DE BULUŞTU

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübü tarafından Adli Vakalar Sempozyumu gerçekleştirildi

MUHTARLARLA BULUŞAN BALABAN: ‘SORUNLARI ORTAK ÇÖZECEĞİZ’

YUNUSEMRE'DE ÇOCUKLARDAN 23 NİSAN'A ÖZEL FUTBOL RESİTALİ

CHP Manisa örgütünden alternatif kortej yürüyüşü

Anahtar Kelimeler: BAŞKAN OLAYI REKOLTEYİ ETKİLEYECEK
  • Cumartesi 14.9 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 22.1 ° / 8.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.9 ° / 10.7 ° Güneşli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.